Тирана. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви във вторник сутринта, че споразумението за единни разрешителни за работа между страните в рамките на инициативата "Отворени Балкани“ вероятно ще започне да се прилага от 1 януари следващата година и че остават да бъдат приключени само някои технически въпроси, пише белградската "Политика“.

Той заяви пред РТС от Тирана, че затова днес ще се вземат решения относно вноса на електронни и други системи.

Запитан какво е направено и колко се е променило от предишната среща на "Отворени Балкани“ в Белград през ноември, Вучич каза, че много се е променило и че всички екипи са взели решения бързо и ефективно.

"Снощи разговаряхме и с г-н (Димитър) Ковачевски, който трябва да бъде новият министър-председател на Северна Македония, и той се ангажира напълно с "Отворените Балкани“ и ще продължим да го правим. Правим това с много вяра и енергия, защото знаем, че ще улесним нашите граждани“, заяви сръбският лидер.

Вучич каза, че снощи са разговаряли с някои албански бизнесмени, които искат да инвестират пари в Сърбия и да отворят рибни ресторанти в Сърбия.

"Хората са много щастливи, че могат да участват в това“, каза Вучич и добави, че голям брой сръбски бизнесмени също се интересуват от албанския пазар и инвестиции.

"Горд съм, че мога да им помогна и бих искал всички останали да се присъединят към нас. За нас би било ужасно важно да присъединим БиХ, разбира се Черна гора и прищинската част. Специално за БиХ, защото днес ще говорим за това как да получите отстъпки за гражданите на "Отворените Балкани“ чрез електронен внос. Ако имате отстъпка за гражданите на Скопие, как е възможно да нямате отстъпка за гражданите на БиХ“, попита Вучич.

На въпрос дали Отворените Балкани са отворени за Сараево, Подгорица и Прищина, какъв е смисълът, ако няма отговор от тях, Вучич каза, че това е техен избор.

"Винаги е трябвало да призоваваме, но ние не спираме и не сме недоволни от себе си. Ние толкова вярваме в това, което правим и знаем, че ще донесе толкова много добро за гражданите на Северна Македония и Албания и Сърбия, правим го с толкова много енергия и убеденост, че въпросът ми е как някой в БиХ или Черна гора ще обясни защо техните граждани плащат повече от гражданите от Велес, Вльора или Сърбия. Те смятаха, че това е политическа игра, а сега, когато ще имаме ползи и предимства, ще бъде различно“, каза Вучич и добави, че трябва да се обсъди вносът на енергийни мощности, защото регионът е твърде малък.

Превод и редакция: Иван Христов