"В противоречие с разпоредбите на Основния закон на Унгария, Съдът на Европейския съюз постанови, че Унгария трябва да пусне на своя територия мигранти, които досега са били възпрепятствани от оградата и от унгарските гранични служители“, пише унгарският премиер Виктор Орбан в 15-тото есе от поредицата си "Самиздат“ (www.miniszterelnok.hu), предадено без редакторска намеса.

Нашите граничари не допуснаха мигрантите да влязат. На тези, които са успели да влязат нелегално, не е разрешено да останат на унгарска територия. Тези, които искат да кандидатстват за убежище, трябва да подадат молбите си извън територията на Унгария.

Унгарското правителство се обърна към Конституционния съд на Унгария с този въпрос: Какво трябва да се направи сега?

Конституционният съд издаде три решения.

Той потвърди, че правителството трябва да защитава нашата конституционна идентичност – дори ако това противоречи на решението на Съда на Европейския съюз.

В него се посочва, че ако институциите на ЕС не упражняват ефективно споделените компетенции, тогава унгарските власти могат да ги упражняват.

Той твърди, че връзката между миграцията и човешкото достойнство също трябва да бъде разгледана от гледна точка на съществуващото историческо население на страната

Това е решение с историческо значение.

Не е лесно четиво. В сърцето му е човешкото същество и човешкото достойнство – нещо, което рядко се среща в днешна Европа.

В защитата на човешкото достойнство международните съдилища следват същия път като прогресивните европейски общества като цяло. Те са изкоренили индивида от неговите или нейните естествени национални, езикови, културни, семейни и религиозни общности. Те отричат, че принадлежността към такива общности е част от нечия идентичност и следователно съставна част на човешкото достойнство. Те отричат, че това гарантира защита в рамките на основните права. Днес те виждат само хора, които са хора без атрибути: те могат да живеят навсякъде, да говорят всеки език или да се молят на всеки бог.

Традиционните общности станаха напълно беззащитни: срещу тях се противопоставя не само политическата прогресивност, но и закона. Днес европейците нямат право да решават с кого искат да живеят в собствената си страна – дори когато масовата имиграция води до разпадането на традиционните общности, които формират основата на собствената им идентичност като личности. В крайна сметка, по отношение на основните права, днес европейците нямат право на своята страна, на своя език, на своята култура, на своето семейство и своя Бог.

Срещу това се противопоставя решението на Конституционния съд на Унгария. Той взема преобърнатата система за правата на човека и я изправя на крака. Именно в тази светлина трябва да прочетем какво казва решението за правомощията на Европейския съюз и суверенитета на Унгария. Унгарската държава е длъжна да предотвратява сериозни нарушения на идентичността на лицата – дори ако такива нарушения идват от решение на Съда на Европейския съюз или от недостатъци в упражняването на властта на ЕС. Традиционната социална среда на хората, живеещи в Унгария, не трябва да бъде допускана да се променя без демократичен мандат и надзор от страна на държавата.

Родина има само там, където има и права. А според Конституционния съд на Унгария унгарците имат право на собствена родина.

***

Париж. На 1 януари, когато Франция поема председателството на Европейския съюз, президентът Еманюел Макрон възнамерява да предприеме светкавични десйтвия. С широки щрихи и високи амбиции той очерта как иска да преосмисли Европа и да я постави начело на собствената си съдба, пише The European Conservative в материал, представен без редакторска намеса.

Амбициите на Макрон идват с обща тема: повече Европа. Той иска европейска армия, достатъчно силна, за да бъде "допълваща НАТО“ и достатъчно способна, за да направи Европа по-малко зависима от Америка.

Френският президент също така иска общ европейски отговор на миграционните кризи, по-силно присъствие на границите на ЕС, европейска държавна служба за младите хора и нова, по-активна икономическа роля на ЕС.

Ако имаше една дума, която би могла да обобщи визията на Макрон, тя би била "евро-национализъм“. Всички негови идеи сочат към по-силен Европейски съюз за сметка на националните държави.

Като се има предвид Брекзит, неотдавнашните противоречия относно централизираната имиграционна политика на ЕС и нарастването на евроскептичните партии на последните избори за ЕС, е съмнително колко подкрепа може да има за "повече“ Европа и "по-малко“ държави-членки. Също така е важно да запомните, че политиката е точно толкова свързана с дръзката реторика, колкото и с резултатите по същество: Част от Евро-Визията на Макрон може да е просто стратегическо позициониране за френските президентски избори през април.

Като се има предвид това, ако Макрон спечели още един петгодишен мандат и ако неговата визия за Европа се окаже успешна, той може и да повлияе съществено на бъдещето на континента. С такива залози е по-добре да се стъпва внимателно: неговата визия за по-голяма военна независимост вероятно ще противоречи на фокусираните в НАТО външнополитически доктрини във Вашингтон. Наистина ли Европа е способна да стои сама на краката си и да поеме отговорностите, които американската подкрепа предоставя от началото на Студената война?

След време президентът Макрон и ЕС ще трябва да отговорят на този въпрос. Междувременно неговата визия за по-централизирана Европа ще се натъкне на много по-неотложно препятствие от военната експанзия. Според One America News Макрон не е доволен от начина, по който Конституцията на ЕС слага фискална риза на държавите-членки. Чрез Пакта за стабилност и растеж, Договорът за Европейския съюз ограничава нивата на държавния дълг до 60% от брутния вътрешен продукт и дефицитите на 3% от БВП.

Президентът Макрон иска ЕС да преосмисли тези правила и да обсъди как те могат да бъдат реформирани. Той вижда реформата на бюджетните правила като инструмент за увеличаване на инвестициите в публичния сектор, което от своя страна би довело до по-силен икономически растеж и по-високи нива на заетост.

Визията на Макрон е разбираема. За последните 14 години общият икономически растеж на настоящите 27 страни членки на ЕС е под 3%. От 2014 до 2019 г., последната година преди свързаното с пандемията икономическо спиране, икономиката на ЕС имаше среден растеж от само 2,1%. Еврозоната се справя още по-зле, като дори не достига 1,9% през същия период от време.

В същото време предвидените от Макрон реформи в бюджетните правила вероятно ще победят собствената му цел. И икономическата теория и икономическата практика говорят против това да се позволи на европейските правителства да поемат повече дълг и да увеличават държавните разходи.

Аргументът, че правителството може да развие икономиката чрез дълг, се основава на конвенционалната версия на кейнсианската икономическа теория. Това предполага, че когато правителството харчи пари в рецесия, икономиката се възстановява по-бързо, отколкото иначе би, произвеждайки увеличение на данъчните приходи, така че правителството търгува бюджетен дефицит за бюджетен излишък. С течение на времето публичните финанси се балансират.

Докато конвенционалният кейнсианизъм има силна подкрепа както сред европейските, така и американските законодатели, той е по-малко успешен в реалния свят. Има много причини за неуспеха му, едната е, че всеки нов разходен пакет, финансиран от дефицит, има тенденция да увеличава трайно правителството.

Остава да видим дали пакетите, свързани с пандемията, които ЕС представи, ще имат същия резултат. Още през юни тази година Европейската комисия обяви пакет от 750 милиарда евро за "възстановяване“ с шестгодишен процент на изразходване. Тези пари идват в допълнение към мерките за стимулиране, предприети от правителствата на държавите-членки.

Въпреки това, дори ако пакетите от стимули не водят до постоянен ръст на разходите, пространството за повече дълг сред държавите-членки вече е ограничено. На практика всяка европейска държава имаше бюджетен дефицит през 2020 г., надвишаващ лимита, наложен съгласно Пакта за стабилност и растеж. Единствено Дания успя де факто да балансира бюджета си, имайки минимален дефицит от 0,2% от БВП, докато Швеция с дефицит от 2,8% от БВП едва избегна нарушаването на горната граница на дълга на Пакта.

Тези дефицити дойдоха в допълнение към дългата поредица от дефицити преди пандемията, както и преживяванията от Голямата рецесия от 2009-2011 г. В края на този икономически спад 22 от 27 настоящи членки на ЕС имаха бюджетен дефицит, надвишаващ тавана от 3 процента от БВП на Пакта. Едва през 2013 г. мнозинството от държавите в ЕС отново спазват правилото за дефицита.

В резултат на постоянните дефицити до 2019 г. 11 държави от ЕС имаха публичен дълг, който надхвърли лимита от 60%, наложен от фискалните правила на ЕС, описани в Пакта за стабилност и растеж. Гърция изпревари всички останали със съотношение дълг към БВП от 181%. След тях са Италия със 134%, Португалия със 117% и Белгия с 98%. Съотношението на дълга е 77% за ЕС като цяло и почти 84% за еврозоната

От една гледна точка амбицията на президента Макрон да реформира Пакта за стабилност и растеж е добре дошла. Понастоящем ЕС преустанови прилагането на пакта, позволявайки на своите държави-членки да натрупат повече дълг, докато реагират на пандемията. Понастоящем обаче фискалните правила са суспендирани само до 2022 г., което означава, че ако не бъде извършена реформа, Комисията на ЕС може да се върне да ги прилага отново през 2023 г. Много държави ще бъдат губещи от прилагането на правилата на ЕС, като Португалия се откроява като ярък пример.

Последиците от такова прилагане са добре известни. По време на Голямата рецесия преди десетилетие ЕС, заедно с Европейската централна банка и Международния валутен фонд, реагираха остро на прекомерния бюджетен дефицит в няколко държави-членки. В замяна на обещания да им помогне да финансират дълга си, ръководената от ЕС "тройка“ наложи принудително фискалното спазване на някои целеви държави, за да постави други икономически цели, като пълна заетост, на заден план.

Гърция и други страни, включително, но не само Португалия, Испания и Италия, бяха принудени да прилагат сериозни политики за икономии. Предполага се, че по-високите данъци и съкращенията на държавните разходи трябва да подтикнат държавните бюджети към евентуален баланс, но по този начин те също могат да причинят хаос в икономиката. Негативните последици обикновено са по-сериозни, колкото повече политиките за строги икономии разчитат на повишаване на данъците, но при равни други условия дори намаляването на разходите при постоянни данъчни ставки може да намали икономическия растеж, а оттам и заетостта.

С други думи, ако Макрон иска европейската икономика да расте, той ще трябва да защити държавите-членки от нов епизод на строги икономии. Очевидно е, че Европа все още страда от последната икономическа криза: страните, които претърпяха най-тежки премеждия по време на Голямата рецесия, едва възстановиха загубените работни места. На Португалия отне шест години, от началото на рецесията през 2009 г. до 2015 г., докато се върне към същото ниво на заетост. Испания и Италия се нуждаеха от още една година, докато в Гърция днес работи дори по-малък процент от населението, отколкото през 2009 г.

Макрон не е сам в призоваването за реформи на Пакта за стабилност и растеж. Още през 2013 г. Oxfam публикува проучване за последствията от строгите икономии в Гърция, като посочи неразумните разходи от прилагането на пакта. Още през май 2021 г. икономистът и заместник-директор на института Брьогел Мария Демерцис написа статия, очертаваща визия за това как Пактът наистина може да бъде реформиран.

Признавайки твърдостта, с която пактът е бил прилаган в миналото, Демерцис иска да го реформира, за да позволи по-голяма координация между държавите-членки на ЕС по отношение на държавните разходи. Фискалните правила, обяснява тя, "вече не могат да се отнасят единствено до ограничаване на публичните разходи“.

Макрон повтаря същата идея, включително желанието на Демерцис да види правителството да инвестира в "зелената и дигитална трансформация“. Идеята е ЕС и неговите държави-членки да финансират дългосрочни инвестиционни програми с нов държавен дълг. В съответствие с конвенционалния кейнсианизъм, това би развило икономиката и ще доведе Европа към пълна заетост.

Преди да проучим защо е проблематично увеличаването на държавния дълг в Европа, важно е да се признае, че при сегашния вид на Пакта за стабилност и растеж той наистина е практически неприложим. Най-доброто доказателство за това е гръцката икономика, която никога не се възстанови от политиките на строги икономии.

През 2004-2007 г., годините непосредствено преди Голямата рецесия, гръцката икономика нараства средно с повече от 3,5% годишно. От 2008 до 2014 г., когато политиките на строги икономии влязоха в сила, гръцката икономика се сви с 26%, коригирана спрямо инфлацията. Повече от една четвърт от икономиката на нацията беше унищожена.

До 2013 г. всеки четвърти гръцки работник на възраст 20-64 години е загубил работата си и близо 60% от всички млади гърци са безработни. Две години по-късно Гърция загуби две трети от всичките си бизнес инвестиции. До 2017 г. средното гръцко семейство видя как 38% от приходите им се изпаряват. Докато съкращенията на държавните разходи намалиха програмите за социални помощи с цели 50-90%, данъците се увеличиха от 39% на 50% от БВП.

С този инвентар от Гърция предвид, е очевидно, че Пактът за стабилност и растеж се нуждае от реформа. Въпреки това, поради две причини, реформа, която просто позволява повече държавни разходи, не е правилната посока. Първо, за да позволи по-голям държавен дълг, ЕС ще трябва да централизира държавните заеми. Демерцис нарича това форма на "споделяне на риска“: ЕС заема пари и след това просто прехвърля средствата на държавите-членки.

За да направи това надеждно на отворения пазар на държавен дълг, ЕС ще се нуждае от обезпечение. Това обезпечение е бъдещи данъчни приходи, което означава, че за да приложи какъвто и да е систематичен план за централизиран държавен дълг, ЕС също ще трябва да централизира данъчното облагане. Или ще трябва да поеме данъчните власти от своите държави-членки, или да добави нови данъци върху тези, които вече са наложени от държавите.

Втората причина, поради която централизираното вземане на заеми от ЕС е проблематична идея, е, че би довело до значително разширяване на държавните разходи. Статистически има ясно отрицателна връзка между, от една страна, съотношението на държавните разходи към БВП и, от друга страна, икономическия растеж. Когато държавните разходи надхвърлят 40% от БВП, икономическият растеж обикновено се забавя под 3% годишно. Когато държавните разходи заемат повече от 45% от БВП, е трудно да се достигне дори 2% ръст.

Бавният икономически растеж означава бавен растеж на данъчните приходи. Бавният растеж на данъчните приходи означава по-големи и по-устойчиви бюджетни дефицити. По-големите дефицити водят до увеличаване на разходите за заеми за задлъжнелите правителства. Няма значение дали това правителство е Гърция или самият Европейски съюз: в крайна сметка то изчерпва собствената си кредитна линия. Колкото по-голямо позволява на своето правителство да расте, толкова по-бързо достига края на тази линия.

Президентът Макрон и други са прави в това, че Пактът за стабилност и растеж се нуждае от реформа. Въпреки това, простото разрешаване на повече държавни разходи е със сигурност грешен път. Ако искат политики за растеж на правителството, те трябва да проектират реформи, които поставят предприемачите, поемащите риск инвеститори и работниците, настроени към кариера, на предната седалка.

***

Брюксел. Европейската агенция по лекарствата в понеделник препоръча използването на нов тип ваксина срещу COVID-19 от Novavax, с което броят на инжекциите, които ще бъдат достъпни в ЕС, става пет, пише европейската редакция на Politico.

Комисията по лекарствата на агенцията поясни, че ваксината, наречена Nuvaxovid, може да се използва при възрастни на 18 и повече години. При клинични изпитвания по-рано тази година ваксината се оказа над 90 процента ефективна за предотвратяване на случаите на COVID-19 и 100 процента ефективна за предотвратяване на умерено до тежко заболяване.

Тези данни са генерирани във време, когато алфа и бета вариантите на коронавируса са предимно доминиращи.

В изявлението си EMA заяви, че "понастоящем има ограничени данни за ефикасността на Nuvaxovid срещу други опасни варианти, включително Омикрон“.

Ваксината е първата инжекция срещу COVID-19 на базата на протеини, която е разрешена в ЕС. Тя съдържа антиген, извлечен от коронавирусния шипов протеин, базиран на родовия щам на коронавируса.

През август Европейската комисия осигури поръчка за 100 милиона дози от ваксината с биотехнологията на САЩ, с опцията да я разшири до 200 милиона дози до 2023 г.

Технологията, на която се основава Novavax, се използва от много години във ваксините за защита срещу хепатит, херпес зостер и други вирусни инфекции. Но към днешна дата не е имало много разработки срещу COVID-19.

Две други ваксини срещу COVID-19 също използват тази технология, от Clover Biopharmaceuticals, базирана в Китай, и Biological E в Индия.

***

Лондон. Властите в Лондон отмениха новогодишните празненства, които трябваше да се проведат на площад Трафалгар, заради разпространението на варианта Омикрон на коронавируса в страната. Това съобщи в понеделник вечерта кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от The Telegraph.

"Това силно ще разочарова много лондончани, но трябва да предприемем правилните стъпки за намаляване на разпространението на вируса“, каза той в изявление.

По-рано градските власти планираха да ограничат броя на участниците в празничните събития в центъра на Лондон до 6,5 хиляди души. Поради организационните трудности, свързани с пандемията, вместо традиционните новогодишни фойерверки на брега на Темза в последния ден на 2021 г., беше решено празненствата да се проведат на площад Трафалгар, като там ще бъде възможно да се стигне само с билети. Предвидено е в навечерието на Нова година на площада да излязат известни музиканти и да работи празничен панаир. Основните фото и видео кадри от изминалата година трябваше да бъдат показани на големи екрани.

На 8 декември британското правителство обяви редица ограничения поради заплахата от варианта Омикрон. Работодателите бяха насърчени да върнат служителите на дистанционна работа и носенето на маски отново стана задължително в повечето затворени пространства и транспорт. Освен това за първи път в Англия беше въведено задължително изискване да се показва електронен сертификат за пълна ваксинация при посещение на някои публични събития и нощни клубове. В момента правителството обсъжда нови ограничения, но все още няма окончателно решение за техния характер и срокове за въвеждане.

През последните дни в Обединеното кралство се откриват по 80-90 хиляди случая на коронавирусна инфекция на ден. Това са рекордни стойности за страната от началото на пандемията. Според ръководителя на британското министерство на здравеопазването Саджид Джавид, приблизително 20-25% от реалния брой инфекции попадат в тази статистика. Джавид каза също в неделя, че около 60% от инфекциите се дължат на Омикрон. Въпреки че броят на хоспитализациите расте доста бавно, той може да започне да нараства рязко през следващите седмици, тъй като състоянието на новозаразените хора се влошава.