Франция и Германия ще разкрият плановете си тази седмица за по-тясно сътрудничество за укрепване на противовъздушната отбрана на Европа, докато отговарят на натиска върху европейците да се ангажират със собствената си сигурност след нахлуването на Русия в Украйна, пише Bloomberg.

Инициативата е една от няколкото политически области, включително реформата на капиталовите пазари, които германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон ще обсъдят във вторник (28 май) в края на тридневното държавно посещение на френския президент в Германия, според хора, запознати с въпроса.

Вариантите включват добавяне на друга европейска система за противовъздушна отбрана в допълнение към ръководената от Германия Европейска инициатива за небесен щит (ESSI), която включва израелските ракети Arrow 3 и американските ракети Patriot, както и системата IRIS-T, са посочили германски източници на американската медия, произведени и поддържани от 21 държави. Франция, заедно с Италия, разработиха система, известна като SAMP-T или Mamba.

Друга възможност е да се присъедините към подобен проект, предложен този месец от Гърция и Полша, който има подкрепата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Франция може също да подчертае ролята, която ядреното възпиране може да играе в Европа. Според източници на Bloomberg това може да е допълнение към работата по допълнителни способности за удари на далечно разстояние.