Европейският съюз наложи санкции срещу бившия украински депутат Виктор Медведчук, както и срещу изданието Voice of Europe. Съответното обявиха от Министерството на външните работи на Чешката република в социалната мрежа Х.

Ведомството отбелязва, че по предложение на Чешката република Европейският съюз е решил да добави три организации, работещи за Кремъл, към санкционния списък на Брюксел.

"Чешката дипломация успя да постигне включването на три организации, работещи за Русия, в санкционния списък на ЕС“, се казва в съобщението.

Първият в списъка е Voice of Europe – "пропаганден инструмент, използван от Русия, по-специално, за влияние върху изборите за Европейски парламент“.

Санкционирани са и бизнесмените Артем Марчевски и Виктор Медведчук, които стоят "зад операцията за руско влияние“.

"Всички ограничения, които Чешката република вече е приложила към юридически лица, сега се прилагат към всичките 27 държави-членки на ЕС“, се казва още в изявлението.

Отбелязва се, че за Медведчук и Марчевски това означава забрана за влизане и транзит през всички страни-членки на ЕС. В същото време всички средства и икономически ресурси и на трите юридически лица са замразени в целия ЕС.