Лидерът на френската дясна партия "Национален сбор" Марин Льо Пен предложи на италианския премиер Джорджа Мелони да обединят сили в нов съюз преди изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, пише The Guardian.

Този ход идва, след като европейските лявоцентристки партии повториха предупреждението си към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че няма да подкрепят нейната кандидатура за втори мандат, ако това означава подкрепата на крайнодесни партии, включително партията на Джорджа Мелони "Братя на Италия".

"Сега е моментът да се обединим, това би било много полезно. Ако успеем, можем да бъдем втората група в Европейския парламент. Мисля, че не трябва да пропускаме тази възможност", е заявила Льо Пен пред Corriere della Sera.

Поканата на Льо Пен идва, след като нейната партия заяви, че повече няма да заседава заедно с "Алтернатива за Германия" (AfD) в парламента, а нейната общоевропейска крайнодясна група "Идентичност и демокрация" (ID) изхвърли германската партия като "твърде токсична".

Това доведе до безпорядък между национал-консервативните и крайно десните партии в Европа, които са съгласни по някои въпроси, като например миграцията и отмяната на екологичните разпоредби, но са в ожесточено противопоставяне по други, включително подкрепата за Украйна.

Предложението на Льо Пен би означавало цялостно преконфигуриране на твърдата десница в парламента, тъй като партията на Мелони "Братя на Италия" се намира в другата националистическа група в асамблеята - Европейските консерватори и реформисти (ECR).

Макар че според социологическите проучвания твърдо десните партии могат да излъчат рекордните 165 депутати в 720-местната парламентарна асамблея след гласуването на 6-9 юни, при сегашното положение те ще бъдат разпръснати между две разнопосочни парламентарни групи и две делегации.

По-крайната група на Льо Пен включва нидерландската Партия на свободата (PVV) на Герт Вилдерс и австрийската Партия на свободата (FPÖ), докато по-умерената ECR на Мелони включва полската партия "Право и справедливост" (PiS) и испанската Vox.