Няколко европейски държавни ръководители не са скрили разочарованието си в понеделник (27 май) от систематичното блокиране на европейската помощ за Украйна от страна на Унгария, пише френската редакция на Euractiv.

Киев твърди, че има спешна нужда от нея. Външния министър на Германия Аналена Бербок е заявила, че е "недопустимо една държава да блокира с вето тази изключително важна за украинците помощ".

"Настоятелно призовавам Унгария най-после да разреши отново помощ за Украйна, за да запази мира", е коментирала още Аналена Бербок преди среща с колегите си от ЕС в Брюксел. ЕС гласува допълнителни 5 милиарда (9.95 милиарда лева) за Украйна през март.

Военната помощ за Украйна, възлизаща на повече от 6,5 милиарда евро, преминава през специален фонд, Европейският фонд за мир (EPF), който също е блокиран.

"Не може да се приеме една страна, която прие тази сума на масата на държавните и правителствени ръководители (от ЕС) преди няколко месеца, сега да блокира тази решаваща помощ за Украйна", е допълнила външният министър на Белгия Хаджа Лахбиб.

ЕС реши да използва Фонда за мир, за да прехвърли приходите от руски активи, имобилизирани в ЕС, в Киев. Тези приходи представляват между 2 и 2,5 милиарда евро годишно. Всъщност тази сума може да помогне на Украйна да закупи оръжия, като се има предвид, че целият механизъм е блокиран от унгарското вето. Около "41% от всички решения, взети от ЕС за Украйна, в момента са блокирани от Унгария", е коментирал литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в понеделник.

Унгария също спира официалното откриване на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, като се има предвид, че мнозинството от страните членки искат това да се случи преди края на юни, според дипломатически източници.

Будапеща винаги е смятала, че все още не са изпълнени всички условия.