Европа е смъртна. Такава присъда дават президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц в статия, публикувана от британското издание Financial Times.

Макрон и Шолц заявиха, че предизвикателствата от последните пет години, включително пандемията от коронавирус, военният конфликт в Украйна и "нарастващият процес на геополитическо пренареждане“, показват ясно, че "Европа преживява промяна на ерата“. Политиците признаха, че "ролята на Европа в света вече не може да се приема за даденост“.

"Европа е смъртна и ние трябва да приемем това предизвикателство“, заяви политическото дуо.

Статията е изпълнена обещания, като "прилагане на амбициозна програма за намаляване на бюрократичната тежест“, "създаване на единен пазар на ЕС“ и "подобряване на конвергенцията на капиталовите пазари в ЕС“. Но всички тези "желания“ се сблъскват с един камък, което самите ръководители на Франция и Германия признават:

"Твърде много компании се борят да наберат финансиране за растеж отвъд Атлантическия океан и твърде много европейски спестявания намират инвестиционни дестинации в други страни“.