Унгария не е съгласна с текстовете на правните актове на Европейския съюз, чието приемане е необходимо за предоставяне на военна помощ на Украйна в размер на около пет милиарда евро. Така се блокира помощта, тъй като тези документи трябва да бъдат приети единодушно от всички членки на Общността, за да бъде предоставена помощта за Киев. Това обясни Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, предава Укринформ.

На пресконференция след Съвета по външни работи на ЕС Борел отбеляза, че според споразумението по настояване на Будапеща никакви унгарски вноски в Европейския фонд за мир не може да се изразходват за военна, дори несмъртоносна, помощ за Украйна. В същото време, за да се използват средствата на фонда, решенията трябва да се вземат на принципа на консенсуса.

По-специално, според Борел, трябва да бъдат приети седем правни акта за оказване на помощ на Украйна. Унгария обаче не е съгласна с текстовете на документите, така че те все още се разглеждат, отбеляза дипломатът и добави, че не желае да спекулира с причините за подобни действия на Будапеща.

"Това са седем правни текста, които ще ни позволят да мобилизираме ресурси за оказване на военна подкрепа на Украйна. Всички казват, че не изпълняваме задълженията си, не го правим навреме. Имам седем правни документа, които чакат приемане, за да мобилизирам около пет евро милиарда военна подкрепа за Украйна“, обясни Борел.

По думите му всеки член на ЕС може да има основателни причини да не е съгласен с нещо, но трябва да има разбиране за тежестта на въпросите, които не могат да бъдат решени поради такова несъгласие.

"Сега ще имаме друг, допълнителен правен акт, който ни е необходим, за да използваме приходите от замразени (руски) активи и да ги превърнем в оръжия. Не искам да спекулирам как ще се случи това, но позицията на всички страни членки е важна - моля, не го блокирайте, защото ние ще получим приходи от тези активи, които внимателно ще съхраняваме в текущите сметки“, отбеляза Борел.

Той подчерта недопустимостта военната помощ от ЕС за Украйна да бъде "заложник на друго решение, което няма нищо общо с този специален въпрос, особено предвид спешността на ситуацията“.

По-рано британският вестник Financial Times, позовавайки се на източници, съобщи, че Унгария е блокирала одобрението на ЕС за използването на доходи от замразени руски активи за закупуване на оръжия за Украйна.