Украйна и Испания подписаха споразумение за гаранции за сигурност. Това е съобщил премиерът на Испания Педро Санчес, предава РБК-Украйна. 

"Сега подписахме политическо споразумение, което има много важна роля. Това е споразумение за бъдещето и е пример за нашата решимост да предоставим на Украйна всички инструменти, за да осигурим на Украйна стабилност. Испания е десетата страна, която подписва такова споразумение с Украйна, като част от декларацията на Г-7 миналата година", е допълнил Педро Санчес.

Според него Испания вижда сигурността като интегрирана сфера на финанси, военна съгурност, производство между Украйна и Испания.

"Подкрепа, реконструкция, рехабилитация и разминиране са темите, обхванати от договора. Испания предостави много подкрепа в продължение на две години и се е ангажирала с още един милиард евро в подкрепа за укрепване на способностите на Украйна. Разбира се, тя за противовъздушна отбрана, за защита на цивилното население, инфраструктурите, градовете, които продължават да страдат от атаки", е добавил той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на първото си официялно посещение в Испания. Страната ще предостави на Украйна пакет от военна помощ на стойност 1,129 милиарда евро (2.25 милиарда лева), съобщи по-рано El Pais.