Министрите на отбраната на ЕС ще обсъдят възможността за вдигане на ограниченията върху ударите на Киев със западни оръжия по руска територия, за което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова предишния ден, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран на официалния уебсайт на Външната служба на ЕС.

"Има въпрос за премахване на ограниченията за използване на оръжия на територията на Русия, който генералният секретар на НАТО ще повдигне днес. Някои страни вземат такива решения.Ние ще обсъдим този важен въпрос“, заяви той.

Във вторник Столтенберг ще участва в среща на ръководителите на министерствата на отбраната на Европейския съюз, която ще се проведе в Брюксел. Ден по-рано той се изказа в полза на премахването на ограниченията за използване на западни оръжия за ударите на Киев по цели на руска територия.

Борел нарече тази формулировка на въпроса "приемлива“.

"Разбира се, ще бъде повдигнат въпросът за риска от ескалация, но е необходимо да се постигне баланс между риска от ескалация и необходимостта Украйна да се защитава“, обясни позицията си ръководителят на европейската дипломация.

Ден преди това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "Украйна има право“, наред с други неща, да атакува "военни цели на руска територия“. Той добави, че "някои съюзници“ вече са премахнали съответните ограничения върху ударите и според генералния секретар на Северноатлантическия алианс "дошло е времето да се премахнат други ограничения“.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в разговор с "Известия“ отбеляза, че НАТО флиртува с военната риторика, увеличавайки градуса на ескалация и изпадайки във военен екстаз.