Двама мъже, арестувани миналата година на остров Родос, бяха признати за виновни в шпионаж срещу Гърция, пише електронното издание на атинския вестник Kathimerini.

Те са Себахатин Байрам, 36-годишен, секретар, който е работил в турското генерално консулство на остров Родос, и Мехмет Незаметин, 53-годишен, готвач на пътнически кораб, обслужващ маршрута Родос-Кастелоризо. И двамата са от Тракия, Североизточна Гърция.

Байрям беше осъден на пет години зад решетките, а Незаметин беше осъден на четири години затвор.

Готвачът беше обвинен, че е предоставял на Незаметин информация за позициите на гръцките военни кораби и броя на гръцките войници, пътуващи до и от отдалечения остров Кастелоризо на кораба, на който е работил, като го у е уведомявал многократно.

Двамата бяха признати за невинни по други обвинения за подпомагане на бойните сили на противника и за нарушаване на държавна тайна.

Решението беше незабавно осъдено от турското външно министерство. "Всички принципи на правото, включително международното право и международното частно право, бяха нарушени“, се казва в изявление на Министерството.

"Дори правото на защита беше накърнено поради процесуалните нарушения на съда. Прокурорът и съдийската колегия са действали предубедено", се казва още в съобщението.

Министерството заяви, че "всички необходими стъпки в гръцкото вътрешно право и международното право ще продължат да се предприемат с оглед защита на правата на нашите служители“.

Превод и редакция: Юлиян Марков