Министърът на научните изследвания на Румъния Флорин Роман подаде оставка след повдигнати обвинения срещу него в плагиатсвто, съобщава информационната агенция Agerpess, като се позовава на пресцентъра на правителството в Букурещ.

По-рано говорителят на изпълнителната власт в северната ни съседка Дан Кърбунару повтори, че премиерът Николае Чука е поискал от Роман да изясни повдигнатите му обвинения в плагиатство, като спомена, че ще трябва да даде разяснения по отношение на твърденията, които се появиха в публичното пространство.

Пресата публикува информация, според която Флорин Роман е излъгал къде е получил бакалавърска степен, а освен това е плагиатствал за магистърската си дисертация.

"Позицията на министър-председателя в тази ситуация вече е известна. Той публично помоли министър Роман да изясни ситуацията му. Очевидно днешните елементи попадат в същата категория. Като такива се очаква министърът да даде тези разяснения", каза Кърбунару на пресконференция.

Според него на заседанието на правителството не са обсъждани новите обвинения, повдигнати срещу Флорин Роман.

"Оставката е едностранен акт. Исканите разяснения от министър-председателя са съобщени публично, като искане, от момента, в който се появиха първите материали в пресата. (...) Разбирам, че той все още трябва да даде разяснения за ситуацията представени днес“, каза говорителят на правителството.

Превод и редакция: Тереза Герова