На среща в Ливърпул държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди ситуацията около Украйна с външните министри на Великобритания и Германия Лиз Тръс и Аналена Бербок, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от TACC.

"Държавният секретар Блинкен и външният министър Тръс подчертаха важността на продължаването на координацията на действията на САЩ и Великобритания за възпиране на Русия от по-нататъшна агресия срещу Украйна“, каза дипломатът. Той добави, че министрите на външните работи на САЩ и Германия са "обсъдили подкрепата за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на руската агресия и са се съгласили, че е необходим решителен отговор в случай на ескалация от страна на Москва“. И двата разговора се проведоха в петък, преди срещата на външните министри на страните от Групата на седемте (Г7), която се провежда в Ливърпул от 11 до 12 декември.

Блинкен също обсъди с министрите борбата с коронавируса и важността Сенатът на САЩ да одобри американските посланици в Лондон и Берлин възможно най-скоро.

Превод и редакция: Юлиян Марков