Пентагонът ще се съсредоточи върху укрепването на военните бази на остров Гуам и в Австралия, за да подготви по-добре американската армия за конфронтацията с Китай, съобщава телевизионният канал CNN, позовавайки се на изявление на помощник-министъра на отбраната Мара Карлин. Съответните решения са предложени в преглед на глобалната доктрина на Министерството на отбраната, изготвен от военния министър на Вашингтон Лойд Остин от името на държавния глава Джо Байдън.

Индо-Тихоокеанският регион заема централно място в проучването поради значението, което Остин придава на китайската заплаха, обяснява служител на Министерството на отбраната. Както припомня телевизията, администрацията на Байдън определи противодействието срещу Китай като свой основен приоритет във външната политика поради нарасналото напрежение в отношенията с Пекин - в частност във връзка с въпроса за Тайван. Освен това висши служители на Пентагона публично изразиха загриженост относно усилията на Китай да модернизира армията си. И така, миналия месец председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили каза, че Китай е изпробвал успешно хиперзвукова ракета.

За да се противопостави на Китай, прегледът препоръчва на Пентагона да укрепи "инфраструктурата в Гуам и Австралия“, да даде приоритет на "военното струпване по тихоокеанските острови“ и "да се стреми да разшири достъпа за военни партньорства в регионите“. Планът включва разполагане на изтребители и бомбардировачи в Австралия, обучение на сухопътни сили и засилено сътрудничество в областта на логистиката, както и редица подобрения на инфраструктурата в Гуам и в целия Индо-Тихоокеански регион. Според прегледа Министерството на отбраната трябва да обърне повече внимание на региона, като намали броя на войските и техниката в други региони на света.

В същото време Министерството на отбраната отказа да предостави конкретна информация за това как прегледът предлага обучение на американски войници за противодействие на заплахите от Русия, отбелязва телевизията. Американските военни работят за "превъзпитание“ на войските в Източна Европа, "за да засилят ефективно и надеждно сдържане срещу Русия и специфичните изисквания на региона“, казва служителят, отказвайки да навлиза в подробности за това как са американските военни се готвят да се изправят срещу Русия.

По отношение на Близкия изток прегледът инструктира Пентагона да "продължи да подкрепя кампанията за победа над "Ислямска държава“ в настоящото военно присъствие на САЩ в Ирак и Сирия, както и да продължи да работи за изграждане на "способностите на партньорските сили“ в тези страни.

Като цяло САЩ проведоха "около 75 консултации“ със своите съюзници и партньори при съставянето на прегледа, включително със "съюзниците в НАТО, Австралия, Япония, Република Корея и повече от дузина партньори в Близкия изток и Африка“, обясни Карлин.

Превод и редакция: Тереза Герова