Нов процес за корупция срещу бившия австрийски вицеканцлер Щрахе

7 Юни 2022 | 18:38 | 0
Нов процес за корупция срещу бившия австрийски вицеканцлер Щрахе
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Бившият австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе днес бе изправен пред съд във Виена по дело за подкуп и корупция във връзка с възлагането на пост в управата на държавна компания на бизнесмен в замяна на дарение за партията на Щрахе, съобщи ДПА.

По-рано тази година 52-годишният Щрахе получи 15-месечна условна присъда по друго дело за корупция. Обжалването му е в процес на разглеждане.

Според обвиненията по настоящото дело бизнесмен е платил 10 000 евро на сдружение, свързано с Австрийската партия на свободата на Щрахе.

В замяна на това се твърди, че бизнесменът е получил пост като член на надзорния съвет на държавния оператор на автомагистрали "Асфинаг" (Asfinag), докато Щрахе е бил на власт, от 2017 до 2019 г.

"Не става дума за незначително престъпление", заяви държавният прокурор, посочвайки възможните присъди за подкуп и корупция от между шест месеца и пет години

Адвокатът на Щрахе отхвърли всички обвинения. По думите му Щрахе и бизнесменът са дългогодишни приятели. Дарението не е от криминално естество, тъй като е направено след назначаването на бизнесмена в управителния съвет на "Асфинаг", заяви адвокатът на Щрахе.

Поканата, отправена от бизнесмена за пътуване до Дубай, която според прокуратурата Щрахе първоначално е приел, а след това е отказал, няма нищо общо с политическата дейност на Щрахе, заяви адвокатът му.

Щрахе беше назначен за вицеканцлер през 2017 г. при тогавашния канцлер Себастиан Курц от Австрийската народна партия (АНП). Той подаде оставка след скандала "Ибисагейт", свързан с видеоклип, добил гласност през май 2019 г. В тайно заснетите кадри се вижда как Щрахе говори в Ибиса за съмнителни методи на партийно финансиране и политическо влияние.Превод и редакция: БТА

Принтирай    Оразмери текст   + -