Поредна събота на протести срещу ваксинациите и строгите мерки за COVID-19

25 Септември 2021 | 14:05 | 0
Поредна събота на протести срещу ваксинациите и строгите мерки за COVID-19
Снимка: Greek Reporter

За поредна събота гражданите на редица страни от Европейския съюз организират акции, с които да покажат несъгласието си с по-крайните мерки, приети от националните власти в опит да се ограничи разпространението на COVID-19.
Във Франция в рамките на деня са планирани 185 демонстрации срещу здравните пропуски, четири от които в столицата в Париж. Полицията вече сподели опасенията си, че част от акциите може да ескалират в сблъсъци с органите на реда.
В съседна Гърция противниците на ваксините срещу COVID-19 в Гърция не се смиряват. Последната им идея събира все повече граждани, които искат ексхумация, за да се установи дали коронавирусът е причината за смъртта на техните роднини или приятели. Група адвокати, работещи по тези дела, вече успяха да получат решения от първоинстанционния съд, позволяващи тази процедура и това предизвика лавина от нови искания за ексхумация.
Начело на новото движение стоят противниците на ваксините срешу COVID-19, които призовават сънародниците си „да се противопоставят на лъжите и манипулациите“ и да докажат на обществеността, че изводите за причините за смъртта са фалшиви, че хората не са имали коронавирус или че той не е бил решаващ за смъртта им.


ТАСС: В Рим започна протест срещу „санитарната диктатура“
Няколкостотин души излязоха на протест в Рим срещу „санитарната диктатура“, наложена във връзка с пандемията от COVID-19, предава кореспондент на TACC от мястото на събитията.
Протестиращите скандират „Свобода!“, а в ръцете си те държат плакати и банери с лозунги срещу COVID-сертификатите и „санитарна диктатура“. Протестиращите твърдят, че т.нар. зелен пропуск нарушава правата им, докато властите го наричат инструмент за „свобода и сигурност“.
С нарастващото използване на сертификатите за COVID-19, протестите срещу ограничителните мерки се увеличават. Според агенция ANSA, в събота са обявени демонстрации в редица италиански градове, включително Триест.
Сега в Италия идеята за въвеждане на задължителна ваксинация, която се подкрепя от премиера Марио Драги, е широко обсъждана. Към настоящия момент тя е в сила само за здравните работници. От 15 октомври „зелена карта“ трябва да притежават служители от частния и публичния сектор.
От 6 август всички граждани на Италия на възраст над 12 години трябва да представят сертификат за COVID-19, когато посещават театри, кина, музеи, изложби, концерти, фитнес зали и басейни, както и закрити ресторанти. От 1 септември документът се изисква за пътувания в междуградския транспорт.
Според Министерството на здравеопазването броят на напълно ваксинираните в Италия е надхвърлил 77% от населението на възраст над 12 години.

BFM TV: На протестите във Франция срещу здравните пропуски се очакват до 80 хиляди души
Протестните действия срещу санитарните пропуски във Франция може да съберат до 80 хиляди участници, съобщава телевизионният канал BFM TV.
В цялата страна са планирани 185 демонстрации. „Тази събота от 60 до 80 хиляди души можр да участват в протестните акции“, цитира телевизионният канал източник от МВР на страната.
Във френската столица са планирани четири шествия. Първото ще тръгне следобед от Лионската гара до базиликата Сакре Кьор. Още една демонстрация, водена от лидера на партията „Патриоти“ Флориан Филипо, ще започне на площад „Барселона“ в средата на деня, а нейните участници също ще маршируват в конвой до площад „Вобан“, разположен близо до Дома на инвалидите.
„Другите две шествия ще бъдат много по-малки“, казват източници пред BFM TV. Според Министерството на вътрешните работи полицията се опасява от агресивни действия на протестиращите в Марсилия, Нанси и Мец. Както подчертават анализаторите, броят на участниците в демонстрациите намалява всяка седмица.
Основната причина за недоволството на гражданите е разширяването на зоната на покритие на здравните пропуски. От 9 август французите трябва да представят такъв документ при посещение на кафенета, ресторанти, музеи, кина, големи търговски центрове, както и по време на железопътни и въздушни пътувания на дълги разстояния. Френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността за удължаване на валидността на санитарните пропуски и след 15 ноември.
Според последните данни на властите от началото на епидемията в страната са открити над 6,9 милиона случая на коронавирусна инфекция, над 116 хиляди души са починали. Повече от 50 милиона са получили поне една ваксина срещу коронавирус.

„Политика“ (Сърбия): Гърците масово искат ексхумация на починали от Covid роднини
Противниците на ваксините срещу Covid-19 в Гърция не се смиряват. Последната им идея събира все повече граждани, които искат ексхумация, за да установят дали коронавируса е причината за смъртта на техните роднини или приятели. Група адвокати, работещи по тези дела, вече успяха да получат първите решения от първоинстанционния съд, позволяващи тази процедура и това предизвика лавина от нови искания за ексхумация, съобщава кореспондентът на белградската „Политика“ от Атина.
Начело на новото движение стоят противниците на ваксините срешу Covid-19, които призовават сънародниците си „да се противопоставят на лъжите и манипулациите“ и да докажат на обществеността, че изводите за причините за смъртта са фалшиви, че хората не са имали коронавирус или че това не е било решаващо.
„Цялата ситуация, нека я наречем феномен на ексхумация, връзва ръцете на лекарите, които работят в трудни условия и времеви ограничения по време на пандемия. Несъмнено това е организирана антиваксърска акция. Хората, които не приемат научните данни за пандемията, търсят официалната документация на лекаря, оказвайки натиск и всеки ден има все повече такива искания. Ексхумацията обаче трябва да бъде решена от съда“, казва Йоргос Леон, президент на Гръцката асоциация по съдебна медицина.
В изявление за Iefemerida той обяснява, че група адвокати напоследък на практика рекламират подаването на искания, тъй като издаването на удостоверение за причината за смъртта дава възможност за по-нататъшни правни действия.
В същото време лекарите все още се сблъскват с голям проблем под формата на трудни пациенти, които отказват да бъдат поставени на респиратори и които не се колебаят по-късно да обвинят медицинския персонал, че работят против техните желания или семейни решения.
Голямото главоболие на гръцкото правителство са противниците на ваксинацията срещу Covid-19 сред родителите на ученици, особено по-ниските класове, за които се прилага, както за всички останали, задължението да ходят на училище с маска и отрицателен самотест или сертификат за ваксинация за тези над 12 години.
От началото на учебната година конфликтите между родители и учители не стихват, има и физически нападения поради отказ да се позволи на детето да не спазва мерките при влизане в училище. Намесва се и полицията, арестуват се учители и родители, завеждат се дела срещу училищата с мотивацията, че маските и тестовете са примери за „сатанизация“, че „децата се малтретират“, че „правата на човека не се зачитат“ ... А сайт, където недоволните родители срещу ваксината публикуват подробности за предприетите действия, на който има формуляр, който трябва да се попълни за обвинение на училище или физическо лице, имаше около 400 000 посетители само за един ден.
Междувременно, броят на пациентите в Гърция тези дни е около 2500 на ден, което епидемиолозите считат това за относително стабилна ситуация, но с предупреждение, че всичко може да се промени за един ден. Броят на пациентите на респиратори все още е висок - около 350, което здравната система издържа в момента.
„Няма да има нови мерки, не се говори за карантина“, подчертава здравният министър Танос Плеврис, който апелира към сънародниците си да се ваксинират.
Броят на ваксинираните все още е около 58 процента, а последните проучвания на общественото мнение показват, че противнците на Covid-ваксините нямат намерение да променят мнението си. Според проучването 40 % от анкетираните се страхуват от лошите ефекти на ваксината, а при 19 % отрицателната реакция е предизвикана от постоянния натиск на правителството за ваксинация, 16 % не вярват в ефективността й, а 11 % отхвърлят ваксината по религиозни причини.
Част от негативната роля в процеса на инжектиране на населението с препаратите за Covid играе гръцката църква, в която, въпреки решението на църковното ръководство да призове вярващите към ваксинация, част от свещениците в местните общности открито агитират срещу ваксинацията и я определят като „дяволска работа“.

BFM TV: Над 185 демонстрации срещу принудителната ваксинация във Франция в събота
Поредните протестни акции срещу санитарните пропуски в събота във Франция може да съберат около 80 хиляди участници, съобщава телевизионният канал BFM. В цялата страна са планирани 185 демонстрации, четири от които са в Париж. „Тази събота от 60 до 80 хиляди души могат да участват в протестните акции“, цитира телевизионният канал източник в МВР на страната.
Във френската столица са планирани четири шествия. Първото ще тръгне следобед от Лионската гара до базиликата Сакре Кьор. Още една демонстрация, водена от лидера на партията „Патриоти“ Флориан Филипо, ще започне на площад Барселона в средата на деня, а нейните участници също ще преминат в колона до площад Вобан, разположен близо до Дома на Инвалидите.
„Другите две шествия ще бъдат много по -малки“, казват източници на BFM. Според Министерството на вътрешните работи полицията се страхува от агресивните действия на протестиращите в Марсилия, Нанси и Мец. Както подчертават анализаторите, броят на участниците в демонстрациите намалява всяка седмица.
Основната причина за недоволството на населението е разширяването на зоната на покритие на санитарните проходи. От 9 август французите трябва да представят такъв документ при посещение на кафенета, ресторанти, музеи, кина, големи търговски центрове, както и за железопътни и въздушни пътувания на дълги разстояния. Френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността за удължаване на валидността на санитарните пропуски след 15 ноември.
Според последните данни на властите от началото на епидемията в републиката са открити над 6,9 милиона случая на коронавирусна инфекция, над 116 хиляди души са починали. Повече от 50 милиона са получили поне една ваксина срещу коронавирус.

Reuters: Норвегия вдига всички ограничения срещу COVID
В събота Норвегия отменя всички ограничителни мерки, свързани с новия коронавирус, съобщава Reuters.
Северната нация се присъединява към малък, но нарастващ брой държави, включително Дания и Великобритания, които премахнаха всички мерки срещу разпространението на COVID-19.
„Изминаха 561 дни, откакто въведохме най -строгите мерки в Норвегия в мирно време ... Сега е моментът да се върнем към нормалното ежедневие“, каза премиерът Ерна Солберг на пресконференция. Ограниченията ще приключат в 16:00 местно време в събота, каза тя.
Решението да не се изисква повече социално дистанциране ще позволи на културните и спортни заведения да използват пълния си капацитет, а не само част от местата, докато ресторантите могат да се запълнят и нощните клубове да се отворят отново.
Досега Солберг беше изпълнила първите три етапа на четиристепенен план за премахване на социалните и икономически ограничения, наложени от март миналата година, но последната стъпка беше отлагана няколко пъти на фона на притесненията относно честотата на заразяване.
„Накратко, сега можем да живеем нормално“, каза Солберг.
Около 76% от всички норвежци вече са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, докато 67% от населението е напълно ваксинирано, според Института за обществено здраве.
„Въпреки че ежедневието сега се нормализира за повечето хора, пандемията не е приключила. Хората все още ще се разболеят и затова е важно всички да се ваксинират“, добави тя.
Тя предупреди обаче, че тези, които се заразят с COVID-19, все още трябва да отидат в изолация, за да избегнат разпространението на вируса.
Ограниченията за пътуване също ще бъдат облекчени и правителството вече няма да съветва да не се пътува извън Европа.
Някои ограничения все още ще важат за тези, пристигащи от страни, за които се смята, че имат висок процент на инфекции.

Принтирай    Оразмери текст   + -