Напрежение на границата между Косово и Сърбия

21 Септември 2021 | 14:02 | 0
Напрежение на границата между Косово и Сърбия
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

В понеделник сутринта стотици косовски полицаи, включително снайперисти, окупираха ГКПП Ярине и Бърняк по границата със Сърбия. В същото време сърбите, възмутени от действията на косоварите, се придвижиха към граничните пунктове с повече от 400 превозни средства и започнаха мирен протест. Вечерта косовските сили за сигурност използваха сълзотворен газ срещу сръбските протестиращи. Към днешния ден протестът на сърбите по границата продължава.

Косовската полиция твърди, че целта на разполагането на специални сили към ГКПП е да се модернизира инфраструктурата и да се подобрят условията на работа на полицията. От друга страна, ръководителят на канцеларията за Косово и Метохия при сръбското правителство Петър Петкович заяви, че премиерът на Косово Албин Курти и властите в Прищина, които Сърбия признава като временни, са разпоредили принудителното премахване на сръбските регистрационни табели в ГКПП и замяната им с временни косовски.

Правителството обясни, че от понеделник регистрационните табели, издадени в Сърбия, ще бъдат заменени с временни като мерки за реципрочност, като се има предвид, че Сърбия прилага същото правило за косовските превозни средства, влизащи на нейна територия. До 15 септември от колите със сръбски номера, влизащи в Косово, не се изискваха никакви допълнителни мерки поради временно споразумение, подписано между Белград и Прищина през 2016 г. Но косовските власти заявиха, че вече не са заинтерсовани от удължаване на споразумението, постигнато с посредничеството на ЕС, и обявиха мерки за реципрочност. За да приложи новото правило, косовската полиция разположи рано в понеделник своите специални части в северната част на страната, населени предимно със сърби, които считат за провокация присъствието на специални сили и в знак на протест блокираха пътищата, водещи до граничните пунктове със Сърбия. Косовският сръбски министър и лидер на „Сръбска листа“, подкрепяна от Белград политическа единица, представляваща сърбите в Косово, Горан Ракич, бе видян в понеделник сутринта близо до ГКПП Ярине и заобиколен от протестиращи заяви, че това е реакция на днешното решение на правителството на Косово . Той каза, че се е свързал с правителството в Белград, за да обсъди този въпрос.


Радио „Свободна Европа“: Мирослав Лайчак призова за деескалация на ситуацията в Косово
Специалният представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак изрази загриженост относно ситуацията в Северно Косово след решението на правителството на Прищина да въведе мерки за реципрочност относно регистрационните табели за превозни средства, идващи от Сърбия, информира балканската редакция на Радио „Свободна Европа“.

„Загрижен съм и призовавам за незабавна деескалация. Важно е да се намали напрежението, да се възстанови спокойна атмосфера и да се позволи свобода на движение", написа Лайчак в „Туитър“.

Той потвърди, че днес е информирал посланиците на страните членки на ЕС за ситуацията в северната част на Косово.

Лайчак повтори готовността на европейските институции да "улеснят разговорите по всички открити въпроси в диалога".

В понеделник, 20 септември, членовете на Специалното звено на косовската полиция бяха разположени на два гранични пункта в Северно Косово - Ярине и Бърняк.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля обясни, че косовското министерство на вътрешните работи е взело решение, което регламентира и задължава да се поставят временни регистрационни номера за всички превозни средства със сръбски номера.

Граждани на Северно Косово се събраха на граничните пунктове, за да изразят недоволство от въвеждането на реципрочни мерки за регистрационните номера.

Сръбският президент Александър Вучич заяви след заседание на Съвета за национална сигурност, че Сърбия иска изтеглянето на косовските полицейски войски от Северно Косово, съгласно резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

„Република“ (РСМ): Посланиците от „Квинтата“ се срещнаха с косовския премиер
Посланиците на САЩ, Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство в Косово се срещнаха днес с премиера Албин Курти относно напрегнатата ситуация на границата със Сърбия, съобщава Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина, цитирана от скопския вестник “Република“.

Срещата на косовския министър -председател с дипломатическите представители на петте най –силни западни държави, акредитирани в Косово, известни като "Квинтата", беше потвърдена в изявление пред медиите от източници от кабинета на Курти, които информираха, че срещата вече е приключила.

Отношенията между Прищина и Белград се влошиха значително, откакто косовското правителство в понеделник започна да изпълнява решение за реципрочност със Сърбия, като изисква временни регистрационни номера за превозни средства със сръбска регистрация, влизащи в страната през граничните пунктове на Косово. Временните табели с инициали RKS струват пет евро и са валидни 60 дни.


Министърът на външните работи на Косово: Напрежението по границата е предизвикано едностранно от Сърбия
Косовският външен министър Доника Гaрвала заяви, че решението на косовското правителство за реципрочност със Сърбия по отношение на регистрационните табели е в съответствие със споразумение, подписано от двете страни в Брюксел, съобщава Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина, цитирана от скопския телевизионен канал “Нова ТВ“.

Според изявление на косовското външно министерство, Гарвала е заявила на среща със своя словенски колега Андже Логар в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че „напрежението, причинено на косовско-сръбската граница, трябва да се разглежда като едностранно действия на Сърбия. "

Гарвала, се казва в изявлението, е поискала от Словения, като настоящ председател на Съвета на ЕС, подкрепа за прокарването на европейския дневен ред в Косово, за което получи обещание от Логар.

Правителството на Косово вчера започна да изпълнява решението за задължително оборудване с временни регистрационни номера на превозни средства, влизащи от Сърбия през граничните пунктове на Косово. Временните табели RKS струват пет евро и са валидни 60 дни.

Това решение предизвика протести на сърби в Северно Косово, които блокират вече два дни граничния пункт Ярине с коли и камиони, а остри реакции последваха от официален Белград. Поради ситуацията сръбският президент Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за държавна сигурност, докато официален Брюксел призова Прищина и Белград да намалят напрежението.

Gazeta Express: Продължава блокадата на границата между Косово и Сърбия
Правителството на Косово започна в понеделник прилагането на реципрочност при използването на табели за превозни средства със Сърбия, като въведе временни табели за всички сръбски автомобили, влизащи на територията на Косово, пише прищинският вестник Gazeta Express.

Правителството изпрати специални полицейски подразделения на север, които да контролират изпълнението на реципрочността, което предизвика острата реакция на сърбите, които блокираха пътища, водещи до граничните пунктове Ярине и Бърняк. Протестиращите останаха там през нощта и блокираха пътя с камиони и леки автомобили, предотвратявайки по този начин движението на превозни средства от двете страни на границата. Специалните звена на косовската полиция все още наблюдават района. Въпреки напрежението засега не се съобщава за сериозни инциденти.

Мироопазващата мисия на НАТО KFOR казва, че ситуацията в северната част на Косово е стабилна.

Говорителят на KFOR Антонио Минутела заяви, че мисията на НАТО продължава дейността си в съответствие с мандата си. „Ситуацията със сигурността е стабилна. KFOR продължава дейността си в съответствие с мандата си от ООН, произтичащ от Резолюция 1244 от 1999 г. на Съвета за сигурност на ООН, за да осигури безопасна и сигурна среда, както и свобода на движение в полза на всички общности, живеещи в Косово “, каза Минутела .

Посолството на САЩ в Прищина призова Косово и Сърбия да проявят сдържаност и незабавно да намалят напрежението, съобщава Gazeta Express.

В изявление, публикувано в ‚Туитър“, посолството на САЩ заяви, че Европейският съюз призовава Косово и Сърбия да се въздържат от предприемане на действия след напрежението на граничните пунктове със Сърбия след решението на правителството на Косово да въведе реципрочност при използването на табели за превозни средства. В понеделник сутринта косовската полиция изпрати своите специални подразделения за наблюдение на изпълнението на решението. Този ход разгневи местните сърби, които блокираха пътищата, водещи до граничните пунктове.

„Присъединяваме се към Европейския съюз, призовавайки Косово и Сърбия да проявят сдържаност, да се въздържат от по-нататъшни едностранни действия и да намалят напрежението - незабавно, без отлагане“, се казва в изявление на американското посолство в Прищина.

Александър Вучич: Сърбия иска изтеглянето на косовската полиция от Северно Косово
Сърбия изисква незабавно изтегляне от границата между Косово и Сърбия на всички части на специалните сили на косовската полиция. Това съобщи във вторник сръбският президент Александър Вучич след заседание на Съвета за сигурност на страната, цитиран от TACC.

"Сърбия ще продължи да настоява за поддържане на мир, стабилност и пълна сигурност на сръбския народ в Косово. Ние считаме за неприемливи изявлениятa, в които Белград и Прищина са приравнени и вината е на двете страни. Сърбия продължава да поддържа диалог в Брюксел, но няма да приеме наложените с едностранни действия криминални решения. Нашето решение е изтеглянето на всички части от Северно Косово и Метохия, връщане в предишното състояние, а след това - преговори в Брюксел “, каза Вучич.

Вучич отбеляза, че Брюкселските споразумения не се прилагат от Прищина и призова Брюксел да повлияе на косовската страна.

В понеделник сутринта стотици косовски полицаи, включително снайперисти, окупираха ГКПП Ярине и Бърняк по границата със Сърбия. В същото време сърбите, възмутени от действията на косоварите, се придвижиха към граничните пунктове с повече от 400 превозни средства и започнаха мирен протест. Вечерта косовските сили за сигурност използваха сълзотворен газ срещу сръбските протестиращи. Към днешния ден протестът на сърбите по границата продължава.

Косовската полиция твърди, че целта на разполагането на специални сили към ГКПП е да се модернизира инфраструктурата и да се подобрят условията на работа на полицията. От друга страна, ръководителят на канцеларията за Косово и Метохия при сръбското правителство Петър Петкович заяви, че премиерът на Косово Албин Курти и властите в Прищина, които Сърбия признава като временни, са разпоредили принудителното премахване на сръбските регистрационни табели в ГКПП и замяната им с временни косовски.
***

„Политика“ (Сърбия): На КПП Ярине сърбите сложиха провокативна табела
След КПП Ярине на границата между Косово и Сърбия, се появиха табели с надпис "Добре дошли в Общността на сръбските общини" в северната част на Косовска Митровица, съобщава порталът Kosovo online, цитиран от белградския вестник “Политика“.

Според него портала табелите са поставени на входа на града, както и в самия град.

Преди това гражданите, които протестираха в района на Ярине поради мерките за реципрочност по отношение на регистрационните табели на автомобилите, въведени от Прищина, разпънаха транспарант с надпис „Добре дошли в Общността на сръбските общини“.

Събраните хора приветстваха поставянето на транспаранта с аплодисменти, което, както се посочва, е изпратило ясно послание до Прищина за това какво се очаква от косовските институции и кой момент от Брюкселското споразумение е най -важният за сърбите в Косово и Метохия.

Ситуацията в района на граничните контролно-пропускателни пунктове в събота вечерта се е успокоила , а косовските специални сили са се оттеглили на определено разстояние от гражданите, които не са се отказали от протеста въпреки дъжда.

На ГКПП Ярине, Бърняк и Мердаре в понеделник сутринта започна прилагането на реципрочни мерки на правителството в Прищина за автомобили със сръбски регистрационни табели, влизащи в Косово.

С това решение шофьорите бяха принудени да свалят регистрационните табели на Република Сърбия от колата и да поставят временни табели RKS, които струват пет евро и са валидни за два месеца.

Gazeta Express: Косово въведе реципрочни мерки за автомобилните табели
Косово въведе в понеделник реципрочна мярка със Сърбия за използване на табели за превозни средства и изпрати специалната си полиция на граничните пунктове със Сърбия, за да приложи новото правило, което предизвика протест на местни жители сърби. Те блокираха пътя, водещ до граничните пунктове Ярине и Бърняк в северната част на страната, пише косовския вестник Gazeta express.

Правителството обясни, че от понеделник регистрационните табели, издадени в Сърбия, ще бъдат заменени с временни като мерки за реципрочност, като се има предвид, че Сърбия прилага същото правило за косовските превозни средства, влизащи на нейна територия. До 15 септември от колите със сръбски номера, влизащи в Косово, не се изискваха никакви допълнителни мерки поради временно споразумение, подписано между Белград и Прищина през 2016 г. Но косовските власти заявиха, че вече не са заинтерсовани от удължаване на споразумението, постигнато с посредничеството на ЕС, и обявиха мерки за реципрочност. За да приложи новото правило, косовската полиция разположи рано в понеделник своите специални части в северната част на страната, населени предимно със сърби, които считат за провокация присъствието на специални сили и в знак на протест блокираха пътищата, водещи до граничните пунктове със Сърбия. Косовският сръбски министър и лидер на „Сръбска листа“, подкрепяна от Белград политическа единица, представляваща сърбите в Косово, Горан Ракич, бе видян в понеделник сутринта близо до ГКПП Ярине и заобиколен от протестиращи заяви, че това е реакция на днешното решение на правителството на Косово . Той каза, че се е свързал с правителството в Белград, за да обсъди този въпрос.

Премиерът Албин Курти, се обърна пред парламента на Косово в понеделник, обяви изпълнението на решението, задължаващо сръбските превозни средства, влизащи в Косово, да получат временни табели. Той обясни също, че от 15 септември косовските власти вече няма да издават табели за превозни средства с акроним „КС“, считани от Сърбия за неутрални по отношение на статуса.

Курти увери гражданите на Косово, че действията, предприети в понеделник от съответните власти, не са насочени срещу сръбски граждани, като добави, че те прилагат само споразумение, което беше договорено и от Сърбия и улеснено от Европейския съюз. Той също така призова сърбите да продължат с ежедневните си задължения и да не се страхуват, че правата им ще бъдат ограничени с новата сделка. Той каза на депутатите, че тези мерки за реципрочност, както той каза, наложени от Сърбия, ще продължат, ако Сърбия действа по същия начин.

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано, обръщайки се към медиите в Брюксел, призова двете страни да спрат напрежението, като добави, че диалогът трябва да се използва за разрешаване на всички спорове.

Принтирай    Оразмери текст   + -