Среща на европейските средиземноморски страни

17 Септември 2021 | 16:52 | 0
Среща на европейските средиземноморски страни
Снимка: Reuters

Девет европейски държави в Средиземноморието провеждат среща на върха в Атина, за да обсъдят въпроси, вариращи от изменението на климата до миграцията и Афганистан. Еднодневната среща, наречена EUMED 9, събира лидерите на Испания, Франция, Италия, Малта, Гърция и Кипър и последните попълнения Словения и Хърватия. Португалия изпраща външния си министър, а ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също ще присъства на форума.

Изменението на климата и неговото въздействие върху региона ще бъде първата тема за обсъждане, след като през това лято опустошителните горски пожари обхванаха региона. Гърция беше особено силно засегната, като най -тежката гореща вълна в страната от десетилетия предизвика и подпомогна стотици горски пожари, които претовариха нейните противопожарни служби до краен предел и тя бе принудена да поиска международна помощ.


Kathimerini: Средиземноморските страни в ЕС призоваха за глобална борба с климатичната криза
Лидерите на девет средиземноморски и южноевропейски членове на ЕС заявиха, че са необходими спешни глобални действия за справяне с влошаващата се климатична криза и изграждане на устойчиво бъдеще за средиземноморския регион пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Те изразиха „силното си убеждение, че спешни и амбициозни глобални действия (са необходими) на национално, регионално и местно ниво“, според съвместно изявление, публикувано след началото на преговорите.

На форума присъстваха гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, президентът на Франция Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги, испанският премиер Педро Санчес и премиерите на Малта, Кипър, Словения, Хърватия и външния министър на Португалия.

Това лято Средиземноморието претърпя „безпрецедентни екологични щети и възможностите за реагиране се натоварват до краен предел“, казаха те след срещата си, към която се присъедини и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Тази уязвимост ще се увеличи поради ускоряващите се въздействия от изменението на климата в региона, водещи до загуби на благосъстояние по отношение на икономическите въздействия, дължащи се на изменението на климата“, се казва в изявлението.

Участниците потвърдиха ангажимента си към целите, заложени в Парижкото споразумение, световния глобален пакт за климата, призоваха за по-тясна интеграция на политиките в областта на изменението на климата в цяла Европа и по-нататъшно сътрудничество в рамките на транснационалния механизъм на ЕС за реагиране при бедствия.

Учени от ЕС заявиха, че Средиземноморието се е превърнало в „гореща точка“, тъй като предизвиканото от човека изменение на климата прави горещите вълни по-вероятни и по-тежки.

Средиземноморските страни също се съгласиха да засилят сътрудничеството помежду си в планирането и превенцията и призоваха ЕС да засили своите механизми за гражданска защита, за да помогне за по -добрата защита на гражданите и околната среда срещу „все по -тежки и сложни бедствия“.

Разговорите са съсредоточени и върху кризата в Афганистан и миграцията, като Гърция, Италия, Испания и Малта лежат по основните маршрути, които контрабандистите използват, за да вкарат хора в Европейския съюз.

По време на конференцията се очаква също Гърция и Кипър да повдигнат въпроса за Турция, съсед, с която имат редица спорове, включително относно правата за проучване на въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Гръцките власти забраниха демонстрации и големи обществени събирания в столицата за еднодневното събиране, заради коронавируса.

Kathimerini: Премиерите на Гърция и Италия разговаряха в кулоарите на срещата на средиземноморските страни от ЕС в Атина
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с италианския си колега Марио Драги в кулоарите на срещата на върха на средиземноморските страни в ЕС EUMED 9 в Атина, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Двете страни потвърдиха отличното състояние на отношенията помежду им и обсъдиха перспективите за задълбочаване на сътрудничеството както на двустранно, така и на регионално ниво, казаха правителствени източници в Атина.

Според същите източници те са обсъждали и изменението на климата, напредъка на ваксинациите срещу Covid-19 и развитието в Средиземноморието, включително проблемите с миграцията.

Еднодневният форум събира лидерите на Гърция, Кипър, Испания, Франция, Италия и Малта, както и наскоро добавените към групата Словения и Хърватия. Португалия изпраща външния си министър, защото в страната се провеждат избори, а ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също присъства на срещата на върха.

Associated Press: Средиземноморските страни от ЕС ще обсъдят климатичната криза
Девет европейски държави в Средиземноморието провеждат среща на върха в Атина, за да обсъдят въпроси, вариращи от изменението на климата до миграцията и Афганистан, предава Associated Press

Еднодневната среща, наречена EUMED 9, събира лидерите на Испания, Франция, Италия, Малта, Гърция и Кипър и последните попълнения Словения и Хърватия. Португалия изпраща външния си министър, а ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също ще присъства на форума.

Изменението на климата и неговото въздействие върху региона ще бъде първата тема за обсъждане, след като през това лято опустошителните горски пожари обхванаха региона. Гърция беше особено силно засегната, като най -тежката гореща вълна в страната от десетилетия предизвика и подпомогна стотици горски пожари, които претовариха нейните противопожарни служби до краен предел и тя бе принудена да поиска международна помощ.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини изменението на климата за пожарите и обеща да превърне борбата с климатичната криза, в един от основните приоритети на правителството си.

Очаква се лидерите да публикуват съвместна декларация в края на срещата в петък, „която ясно определя приоритетите на всички страни от европейското Средиземноморие към изменението на климата“, каза Мицотакис преди срещата с хърватския си колега Андрей Пленкович, преди началото на срещата на върха.

Миграцията ще бъде друга основна тема за обсъждане, като Гърция, Италия, Испания и Малта се намират на основните пътища, по които мигрантите влизат в Европейския съюз.

Гърция отдавна е най -бързият път към ЕС, тъй като източните й егейски острови са разположени близо до турското крайбрежие. И Гърция, и ЕС като цяло се стремят да избегнат повторение на 2015 г., когато около един милион души, много от които, бягайки от войната в Сирия, преминаха в блока, като по -голямата част пристигнаха на гръцките острови от Турция.

Разтревожена от последните събития в Афганистан, Гърция даде да се разбере, че допълнително втвърдява позицията си по въпросите на миграцията. Тя вече засилва сигурността на границата, използва нови технологии и увеличава патрулирането на сушата и в морето, за да не допуска потенциалните мигранти.

Страната също е широко обвинявана от правозащитни групи и от самите мигранти, че извършва незаконни депортации по море на хора, които достигат до гръцките острови, без да им позволяват да кандидатстват за убежище. Гръцките служители категорично отричат твърденията, но казват, че те решително патрулират както по сухопътните, така и по морските граници.

По време на конференцията се очаква също Гърция и Кипър да повдигнат въпроса за Турция, съсед, с която имат редица спорове, включително относно правата за проучване на въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Гръцкият премиер пред El Pais: Нямаме право да загубим борбата с климатичната криза
Борбата с климатичната криза е борба, която „ще бъде трудна“, но и такава, която страните „нямат право да губят в името на бъдещите поколения“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в статия, публикувана от испанския вестник El Pais, написана във връзка срещата на високо равнище на средиземноморските страни от ЕС, която се провежда в Атина.

Мицотакис предлага действия за опазване на околната среда от заплахите от климатичната криза и алармира за бъдещето. Отбелязвайки неотдавнашните природни бедствия, настъпили по целия свят в резултат на климатичната криза, той каза, че срещата на високо равнище на средиземноморските страни от ЕС е призована да предложи решения за настоящите и бъдещите поколения.

„Това е нещо, потвърдено от опита от тазгодишното лято в Средиземноморието и Европа, които бяха тествани едновременно от пожари и наводнения“, пише той.

Той предлага привеждане в съответствие на публичните и частните инвестиции за адаптиране към изменението на климата и постигане на климатична неутралност, ускоряване на инфраструктурата без въглеродни емисии и подчертава необходимостта от възстановяване на екологичните щети от наводненията и пожарите за запазване на биологичното разнообразие, както и за обмен на опит и технологии. Той също така призовава за съвместни действия и мерки за контрол на прекомерния риболов, управление на възстановяването на туризма след Covid-кризата и надграждане на Европейския механизъм за гражданска защита.

„Президентите на Франция и Кипър, премиерите на Италия, Испания, Хърватия, Малта, Словения и Гърция, външният министър на Португалия са в града, който роди демокрацията (Атина-бел.ред), за да служат на две универсални цели: мир, сигурност и сътрудничество в Средиземноморието, но и защитата на живота от яростта на природата “, отбелязва Мицотакис, позовавайки се на рекордни температури и продължителна суша през лятото в Гърция и други страни, където човешки животи и гори бяха загубени в резултата на горските пожари.

„Следователно климатичната криза вече не е абстрактно понятие. Тя е „кацнала“ на красивите ни брегове и представлява видима заплаха за околната среда, обществата и икономиките ни “, добави той.

Мицотакис също изразява увереност, че срещата на върха ще постигне съгласие по план за незабавни и амбициозни действия в тази посока, както и потвърждавайки ангажимента за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 ° C и работа с други партньори от ЕС преди Конференцията на ООН по климата COP26.

Kathimerini: В Гърция се срещат лидерите на средиземноморските страни от ЕС
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига в Атина, за да присъства на срещата на високо равнище на страните членки на Европейски съюз в Средиземноморието, заяви говорителят на гръцкото правителство Янис Ойконому, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

EU Med или EuroMed 7, първоначално съюз на Гърция, Кипър, Франция, Италия, Малта, Португалия и Испания ще включвa и Словения и Хърватия за днешната среща на върха. Срещата ще се фокусира върху въпроси, засягащи Източното Средиземноморие, климатичната криза, гражданската защита и развитието в Афганистан.

Премиерът Кириакос Мицотакис ще посрещне френския президент Еманюел Макрон, кипърския президент Никос Анастасиадес, испанския премиер Педро Санчес, италианския Марио Драги, малтийския Робърт Абела, словенския Янез Янша и хърватския Андрей Пленкович.

Португалският премиер Антонио Коста няма да присъства, тъй като в страната му се провеждат общински и регионални избори. Събитието ще се проведе в културния център на фондация „Ставрос Ниархос“.

Принтирай    Оразмери текст   + -