Руска делегация на високо ниво посещава Армения и Азербайджан

21 Ноември 2020 | 13:57 | 0
Руска делегация на високо ниво посещава Армения и Азербайджан
Снимка: BBC

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, руският външен министър Сергей Лавров, вицепремиерът Алексей Оверчук, министърът на здравеопазването Михаил Мурашко и ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова оглавиха руска делегация, която отлетя за Южен Кавказ за да гарантира спазването на споразумението за пълно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах на фона на нестихващите протести в Ереван, настояващи за оставка на премиера Никол Пашинян, тъй като опозицията разглежда подписаното примирие, в резултатна което Армения загуби територии от непризната Нагорно-Карабахска република като капитулация. В двете бивши съветски републики руската делегация ще затвърди завръщането на Русия в Южен Кавказ и ще каже ясно, че мирът в региона е в интерес на всички страни.

TACC: Сергей Шойгу разговаря с президента и министъра на отбраната на Азербайджан
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е уверен, че режимът на прекратяване на огъня, който е в сила в Нагорни Карабах, ще продължи да се спазва. Той заяви това на среща с президента и с министъра на отбраната на Азербайджан Илхам Алиев и Закир Хасанов, цитиран от TACC.

„Мисля, че не е минало много време от историческото изявление [на лидерите на Русия, Армения и Азербайджан], но мироопазващите сили вече заеха определените позиции на 23 поста. Завръщането на бежанците започна. Цялата свършена до момента работа естествено дава резултати. През това време се спазва прекратяването на огъня и съм уверен, че ще продължи да бъде така ", каза руският министър на отбраната.

По време на срещата Илхам Алиев оцени високо напредъка по изпълнението на тристранното изявление на ръководителите на Русия, Армения и Азербайджан от 9 ноември, като подчерта усилията на Русия за стабилизиране на ситуацията, както и действията на руските миротворци.

"Ще обсъдим въпроси, свързани с изпълнението на тристранното изявление, подписано от президентите на Русия, Азербайджан и министър-председателя на Армения. Според нас разпоредбите на изявлението се прилагат успешно и това за пореден път демонстрира готовността както на азербайджанската, така и на арменската страна да сложат край на дългосрочния конфликт и да влязат в политически диалог “, каза държавният глава на Азербайджан.

Илхам Алиев също изказа благодарност към президента на Русия и лично към Сергей Шойгу за активното му участие в подготовката и приемането на този важен документ.

ТАСС: В Ереван се провежда протест срещу Никол Пашинян
Привържениците на опозицията в центъра на Ереван провеждат протест, настоявайки за оставката на премиера Никол Пашинян, съобщи кореспондент на ТАСС.

Опозицията организира митинг на площада на Свободата в центъра на Ереван. Хората скандират „Никол, махай се“.

"Правителството може да има само един дневен ред - да предаде властта без сътресения. Ние знаем какви предателски действия са извършени от това правителство. Опитвайки се да останете на власт, вие само влошавате ситуацията. Напуснете!" - каза заместник-председателят на парламента, член на опозиционната партия " Просперираща Армения "Вахе Енфиаджан.

За разлика от предишните дни на протести, протестиращите не блокират пътищата в Ереван. Движението на автомобили в столицата е свободно.

Опозицията на Армения изисква оставката на Пашинян, тъй като смята, че съвместното изявление, което той подписа на 9 ноември с президентите на Русия Владимир Путин и Азербайджан Илхам Алиев, относно пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, всъщност е капитулация. Те също така държат министър-председателя отговорен за вътрешните икономически и социални проблеми на републиката.

Самият Пашинян заяви, че след падането на град Шуша борбата за арменската страна губи смисъла си, тъй като от този момент Ереван вече не може да постигне повратна точка във военните действия. Миналия понеделник, в обръщението си към народа, арменският президент Армен Саркисян призова за предсрочни парламентарни избори, а преди тях властта да се поеме от правителство на националното съгласие.

Турският министър на отбраната: Обвиненията срещу азербайджанската армия са „грешка“
Твърденията на някои западни политици срещу азербайджанската армия, че е „унищожила“ Карабах, са голяма грешка, според турския министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от “Анадолската агенция“.

„Тези нереалистични твърдения са напълно неверни оценки. Азербайджанската армия там не е направила нищо в нарушение на международното право“, каза Хулуси Акар по време на посещението си в турския производител на двигатели TUSAS в столицата Анкара.

Той подчерта, че азербайджанската армия току-що е освободила собствените си земи, които са били под три десетилетия окупация от Армения.

Акар предупреди, че всички трябва да го знаят и да избягват подобни твърдения и да обвиняват азербайджанската армия.

„Обвинението на азербайджанската армия в „унищожаване“ е наистина голяма небрежност, голяма грешка“, каза Акар и добави, че освобождаването на земите й под окупация е „свещен дълг“ за една държава.

ТАСС: Никол Пашинян заяви, че Армения и Русия имат общи виждания за стратегическото бъдеще
Арменският премиер Никол Пашинян на среща с руския външен министър Сергей Лавров заяви, че двете страни имат общи виждания за стратегическото бъдеще. Това съобщи пресслужбата на арменското правителство, цитирана от TACC.

„Мисля, че трябва да съгласуваме нашите стратегически визии по отношение на близкото и стратегическото бъдеще и съм сигурен, че по този въпрос имаме общо мнения, общи планове и въз основа на резултатите от днешните разговори трябва да заявим това“ отбеляза Пашинян.

Според Пашинян въпросът за връщането на бежанците в Нагорни Карабах е приоритетен въпрос за арменското правителство.

"Разбира се, най-важният ни проблем е ситуацията в Нагорни Карабах. Основният е хуманитарната страна на въпроса. Разбира се, трябва да осигурим връщането на хората от Арцах (непризнатата Нагорно-Карабахска република - ТАСС) в домовете им. Вече се отбелязва по-добра динамика на завръщането на жителите на Арцах в домовете им ", каза той.

Премиерът на Армения отбеляза, че въпросът за безопасността на завръщането на жителите на някои региони на Нагорни Карабах все още не е решен.

"Има въпроси, които не са разрешени, които остават отворени. Как ще осигурим използването на правото на жителите на няколко области да се връщат в бъдеще. Кой ще гарантира безопасността на нашите сънародници, как ще бъде приложено това? Това естествено са въпроси, които са в нашия дневен ред и ние трябва да ги обсъдим и да вземем решения по тези въпроси", каза Пашинян.

AFP: Арменският премиер призова за по-силни военни връзки с Русия
Арменският премиер Никол Пашинян призова за по-силно военно сътрудничество с Русия, ден след като азербайджанските войски бяха разположени в район, по-рано контролиран от арменските сепаратистки сили, предава AFP.

"Надяваме се, че можем да засилим сътрудничеството с Русия не само в сектора на сигурността, но и във военното и техническо сътрудничество", каза той, цитиран от пресслужбата си.

"Разбира се, имаше трудни времена преди войната, но ситуацията днес е още по-трудна."

Пашинян говори по време на среща в Ереван с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, ден след като азербайджански войски поеха контрола върху Агдамския район, граничещ с Нагорни Карабах и контролиран пред 27 септември от арменските сепаратисти.

Сергей Шойгу: Русия има намерение да предотврати по-нататъшно кръвопролитие в Нагорни Карабах
На среща в Ереван с арменския премиер Никол Пашинян и арменския министър на отбраната Вагаршак Аратюнян руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия възнамерява да предотврати по-нататъшно кръвопролитие в Нагорни Карабах. Фрагмент от срещата беше публикуван в събота на уебсайта на министър-председателя на Армения, предава TACC.

"Освен това има много работа за, надявам се, установяване на спокоен живот в Карабах и от наша страна, разбира се, основната задача е да се предотвратят кръвопролитията. Това е задачата, която върховният ни главнокомандващ ни постави и със сигурност сме решени да я изпълним ", - каза Шойгу. „Дойдохме с голям план, надяваме се да го изпълним“, каза министърът.

"След подписаното изявление ние спешно прехвърлихме целия миротворчески контингент тук, завършихме тази работа в петък. През тези дни всъщност се разгърнахме на цялата територия на Карабах, бяха поставени 23 поста. Ние контролираме пътя към Степанакерт, Лачинския коридор, разбира се, ние гарантираме напредъка и връщането на бежанците, които са напуснали там ", каза Шойгу.
По данни на руския министър на отбраната досега в Нагорни Карабах са се завърнали над седем хиляди бежанци.

В събота в Ереван пристигна междуправителствена делегация от Русия, в която влизат руският министър на отбраната Сергей Шойгу, външният министър Сергей Лавров, вицепремиерът Алексей Оверчук, здравният министър Михаил Мурашко и ръководителката на Роспотребнадзор Анна Попова.

Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че Русия ще изпрати делегация в Азербайджан и Армения, състояща се от ръководители на редица министерства и ведомства. Руският лидер подчерта, че нейната задача ще бъде да разгледа най-належащите въпроси от изпълнението на тристранното изявление относно Нагорни Карабах от 9 ноември, включително хуманитарните въпроси.

ТАСС: Руска министерска делегация е на посещение в Ереван
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, руският външен министър Сергей Лавров, вицепремиерът Алексей Оверчук, министърът на здравеопазването Михаил Мурашко и ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова са част от руската делегация, която пристигна на визита в Ереван в събота, съобщава ТАСС.

Както съобщиха пред руската агенция от арменското правителство, членовете на междуведомствената делегация ще се срещнат в събота с арменския премиер Никол Пашинян.

Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че Русия ще изпрати делегация в Азербайджан и Армения, състояща се от ръководители на редица министерства и ведомства. Руският лидер подчерта, че нейната задача ще бъде да разгледа най-належащите въпроси от изпълнението на тристранното споразумение относно Нагорни Карабах от 9 ноември, включително хуманитарните въпроси.


Принтирай    Оразмери текст   + -