Над 2 млн. души по света са преболедували COVID-19

22 Май 2020 | 15:14 | 0
Над 2 млн. души по света са преболедували COVID-19
Снимка: Pixabay

Над 2 млн. души по света са преболедували COVID-19 от общо около 5,2 млн. заразени, сочат последните данни. От излекуваните около 830 хил. са граждани на европейски страни, което показва, че епидемията на континента отшумява.
Европа беше огнище на пандемията за повече от месец, като повечето страни в ЕС наложиха национални карантини, които причиниха сериозни икономически щети. Сега обаче се наблюдава постепенното смекчаване на тези мерки.
В Испания по-рано премиерът Педро Сандчес успешно гласува в парламента удължаването на извънредното положение до юни. Въпреки това според последните данни в страната за последното денонощие са регистрирани най-малко смъртни случаи вследствие от усложнения, свързани с COVID-19 от началото на извънредното положение. Френският премиер Едуар Филип пък обяви, че вторият тур на местните избори в страната, който бе отложен заради пандемията, ще се проведе на 28 юли.
Гърция пък по-рано обяви, че ще отвори плажовете си за своите граждани, а чуждестранните туристи ще могат да пътуват до страната след 1 юли.


СЗО: Южна Америка се превръща в новия епицентър на коронавирусната пандемия
Южна Америка се превърна в "нов епицентър" на коронавирусната пандемия, съобщи Световната здравна организация след скок на броя на инфектираните с новия коронавирус на континента, предава AFP.

"В известен смисъл Южна Америка се превърна в нов епицентър на болестта. Видяхме много южноамерикански страни с увеличен брой случаи", каза директорът на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън на виртуална пресконференция.

В Бразилия вече е на трето място по брой заразени в световен мащаб с над 314 хиляди случая, от които над 20 хиляди са завършили със смърт. Перу има над 108 хиляди заразени и над три хиляди починали. Еквадор има над 35 хиляди инфектирани и над три хиляди починали.


Worldometers: Над 2 млн. души са преболедували коронавируса в световен мащаб
Броят на хората по света, които са преболедували COVID-19, е 2 093 820 души, сочи справка в интернет-ресурса Worldometers. Броят на заразилите се от началото на пандемията е 5 213 083 души, от които 334 989 са починали, според данните, актуални към 12:00 ч. българско време на 22 май.

Най-засегнатата страна в света е САЩ с общо 1 621 196 заразени, от които 382 244 са били излекувани, а 96 359 са починали.

Други силно засегнати държави са Русия (326 448 заразени, 3249 починали, 99 825 излекувани) и Бразилия (310 921 заразени, 20 082 починали, 125 960 излекувани).

В България са регистрирани 2372 заразени, от които 125 души са починали, а 769 са излекувани.

Тези данни не отразяват истинския брой на заразените, а само откритите чрез тестове за COVID-19 случаи. На много места по света обаче тестове се правят само на по-тежките случаи на болестта.

Тедрос Гебрейесъс: СЗО работи неуморно още от началото на пандемията
Световната здравна организация (СЗО) работи неуморно още от момента, в който се появи новия коронавирус, като информира всички свои 194 страни-членки за еволюцията му и дава технически съвети за борбата с COVID-19. Това заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесъс, предава Reuters.

"СЗО работи ден и нощ, за да координира глобалния отговор на всички три нива на организацията, като предоставя технически съвет, работи за политическата солидарност, мобилизира и координира ресурси и още много", каза Гебрейесъс пред изпълнителния борд на агенцията на ООН.

"Засега почти 800 млн. долара бяха обещани или получени по програмите на СЗО", добави той по време на тричасовата виртуална конференция.

The Guardian: Близо 40 млн. американци са загубили работата си от началото на пандемията
Още 2,4 млн. американци са попълнили молби за социални помощи за безработни в рамките на последната седмица, въпреки опитите на множество щати да подновят икономическата активност с надеждата, че епидемията в страната скоро ще бъде овладяна, пише британското либерално издание The Guardian.

Последните числа на Министерството на труда показват, че близо 39 млн. американци са загубили работата си в последните два месеца. Броят на хората, които губят работата си ежеседмично намалява, но въпреки това подобни нива на безработица не са били регистрирани в САЩ от Голямата депресия през 30-е години на миналия век.

По-рано министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че очаква безработицата да продължи да се покачва на фона на епидемията, но в същното време предупреди за "непоправими щети" върху икономиката, ако карантината продължи твърде дълго.

Седмичната статистика за хората подали молби за социални помощи не винаги дават точна информация за ситуацията с безработицата. Документът представлява само молба за социални придобивки, а не всеки човек, който загуби работата си незабавно подава подобно заявление.

Според информацията безработицата в САЩ в момента 14,7% - най-високото й ниво от началото на пандемията. Според много икономисти обаче истинското число е по-високо, а безработицата може да достигне до 20% и повече в края на кризата.

Повечето американски щати вече премахват ограниченията за борба с коронавируса до известна степен, макар че според статистиките повечето американци все още са притеснени да се върнат на работа и много бизнеси остават затворени.

The Times: Борис Джонсън поръча разработването на планове за намаляване на зависимостта на Великобритания от китайския внос
Британският премиер Борис Джонсън инструктира експерти от правителството да разработят план, с който страната да задоволи нуждата от медицински доставки и други стратегически стоки, за да се сложи край на зависимостта от китайския внос, съобщава вестник The Times.

Програмата с кодово име Project Defend ще идентифицира основните уязвимости в икономиката на страната във връзка с новия подход към националната сигурност, като се вземе предвид пандемията от коронавируса. За това вече са създадени две междуведомствени групи, чиято задача е да диверсифицира доставките, да подкрепи и да съживи стратегически важните отрасли. Работата на групите се ръководи от министърът на външните работи Доминик Рааб.

„Устойчивостта на икономиката се разглежда като въпрос от националната сигурност. Това е въпрос на диверсификация на линиите за доставка, така че вече да не сме зависими от отделните държави за важни стоки“, информират източници на изданието, запознати с проекта.

Според експертите страната е зависима от доставките на 71 категории критични стоки от Китай. Те включват активните фармацевтични съставки, необходими за производството на болкоуспокояващи, антибиотици и антивирусни лекарства. Сред тях има и промишлени химикали, някои метални изделия и потребителска електроника, включително мобилни телефони и лаптопи.

"Пандемията от коронавируса демонстрира значението на устойчивите вериги за непрекъснатото снабдяване със стоки от първа необходимост и поддържането на световната търговия. (...) Трябва да се предприемат стъпки, за да се избегне недостига в случай на подобна бъдеща криза", заявиха говорители на правителството пред изданието.

Според последната информация на Министерството на здравеопазването, броят на откритите случаи на заразени с новия коронавирус във Великобритания достигна 251 хил., А броят на смъртните случаи надвишава 36 хил.

ТАСС: Броят на заразените с COVID-19 в Русия нарастна с почти 9 хил. души за едно денонощие
Броят на заразените с COVID-19 в Русия се увеличи с 8 894 за последния ден, заявиха от оперативния щаб за борба с новия коронавирус пред журналисти, предава TACC. Вече седмица дневното увеличение на броя на заразените в страната не надвишава 10 хиляди на ден, отбелязват от агенцията.

Общо 3751 (42,2%) от новите случаи, открити в последния ден, не демонстрират никакви симптоми на болестта.

Общият брой на откритите случаи на COVID-19 в страната достигна общо 326 488 души. От тях 99 825 вече са излекувани, а броят на смъртните случаи от коронавируса в Русия нарасна със 150 души до общо 3 249. Това е най-големият брой смъртни случаи за един ден от избухването на епидемията страната.

Tanjug (Сърбия): Сърбия разаботи тест за новия коронавирус
В Ниш са разработили първия тест за новия коронавиус, а масовото му производство трябва да започне в рамките на деня, когато се очаква разрешение от Агенцията за лекарства и медицински изделия, заяви пред държавната новинарска агенция на западната ни съседка Tanjug директорът и собственикът на „НеоМедика“ Саша Тричкович.

„Първият тест в Сърбия е завършен. Разработката е факт, готови сме“, заяви Тричкович и добави, че масовото производство ще започне веднага след одобрение от Агенцията по лекарства и медицински изделия. В момента производственият капацитет е 1500 теста на ден в една смяна, а ако е необходимо, в компанията ще бъде въведена допълнителна смяна, допълни директорът на „НеоМедика“.

„Наиса“ е съставен от апаратура и тестове и е кръстен на античния град Наисус, днешен Ниш.

Разработването на апаратурата, която обхваща широк спектър от инфекциозни и други заболявания, започва преди четири години, а идеята за използването й за COVID-19 идва с с появата на първите случаи на коронавирус в китайския град Ухан, от който епидемията се разпространи по целия свят.

AFP: Всички пътуващи до Великобритания ще са задължени да останат под карантина за 14 дни след пристигането си
Британските власти ще въведат 14-дневна карантина за всички чужденци, които пристигат в страната, заяви министърът за Северна Ирландия Брандън Люис, предава AFP. Той допълни, че по-късно кабинета ще излезе с допълнителни детайли.

"Хората, които идват във Великобритания ще трябва да останат под карантина", каза Люис пред Sky News, като добави, че периодът на самоизолация ще е 14 дни.

The Hill: Властите в САЩ няма да наложат строги ограничения при втора вълна от коронавируса
Властите на САЩ няма да въвеждат строги ограничителни мерки в случай, че наесен се появи втора вълна на пандемията от коронавируса. Това заяви президентът Доналд Тръмп, отговаряйки на въпроси на журналисти в автомобилна фабрика на Ford в Мичиган, пише вестник The Hill.

"Хората казват, че (втората вълна) е много възможна. (...) И ние ще изгасим този пожар. Няма да затваряме страната", каза Доналд Тръмп пред журналистите, попитан дали е притеснен от възможността за завръщането на вируса.

Той изрази увереност в способността на страната да овладее бъдещите огнища на болестта.

„Независимо дали става дума само за жар или за огън, ние ще го изгасим, но няма да затворим страната си“, каза президентът.

Тази седмица всички 50 щата обявиха готовността си да смекчат ограничителните мерки. На някои предприятия беше разрешено да възобновят дейността си, така че хората да могат да се върнат на работа. Решенията са взети въпреки нарастващия брой на заразените в щатите Аризона, Северна Каролина и Тексас.

По-рано Джером Пауъл, председателят на Федералния резерв, заяви, че БВП на САЩ през второто тримесечие на тази година може да спадне с 20-30%, заради последствията от пандемията, а безработицата може да достигне 20-25%. Все пак той изрази увереност, че с течение на времето икономиката ще се възстанови.

Според университета Джонс Хопкинс в САЩ са регистрирани повече от 1,5 млн. случая на коронавируса, а починалите сред тях са почти 94 хил. души.


„Фокус“ (Македония): От днес Сърбия открива границите си
От днес Сърбия отваря границите си, но за всички пътници, според решението на правителството, е задължителен тестът за коронавирус, който трябва да бъде негативен, пише македонският „Фокус“.

Отново е отворено и международното летище в Белград „Никола Тесла“.

Сръбското правителство взе това решение след препоръка на Кризисния епидемиологичен щаб, който вчера оцени, че положението с коронавируса в страната е стабилно.

CNN: Само 7% от жителите на Стокхолм имат антитела срещу коронавируса, въпреки опитите на шведското правителство за създаване на колективен имунитет
Шведските здравни власти разкриха, че въпреки по-леките мерки за борба с коронавируса само 7,3% от жителите на столицата Стокхолм са придобили достатъчно силен имунитет и са защитени от COVID-19, по данни от април, предава CNN.

Тези числа са сходни със статистиките в други страни, където има такива и са много по-ниски от необходимите 70% за изграждането на надежден колективен имунитет в обществото.

В Швеция властите използват различна стратегия за борба с коронавируса и наложиха само леки ограничения на ежедневния живот на своите граждани.

Главният епидемиолог в страната Андерс Тегнел заяви, че тези числа са "малко по-ниски от очакваното", но само "с един или два процента".

Данните са от проучване на шведската Агенция за общественото здраве, проведено сред 1118 души в рамките на една седмица. Подобни проучвания ще се извършват на всеки седем дни в рамките на два месеца. Скоро се очаква информация и за броя на хората с имунитет за коронавируса и в другите региони на страната, заявиха от агенцията.

Стратегията на Швеция беше критикувана местните здравни експерти, според които създаването на колективен имунитет не е стратегия, която обществото подкрепя. Властите обаче отрекоха, че това е целта им.

Колективният имунитет се постига когато голяма част от населението - поне 70% или повече - има изградени антитела срещу дадено заболяване. Когато той бъде постигнат въпросната болест се разпространява много по-трудно при хората, които нямат имунитет срещу нея.

Но броят на хората с имунитет в Швеция не е много по-висок в сравнение с други държави, които наложиха национална карантина. За сравнение в Испания 5% от населението има антитела срещу болестта, по данни от 14 май, според подобно проучване на правителството в Мадрид.

Според данните на университета Джонс Хопкинс броят на регистрираните случаи на коронавируса в Швеция е 32 172 души, от които 3871 са починали.

El Pais: В Испания регистрираха най-малко смъртни случаи от COVID-19 от началото на извънредното положение
Испанското Министерство на здравеопазването регистрира 48 смъртни случаи от COVID-19 в последните 24 часа, което е най-ниското число от началото на извънредното положение, което започна в средата на месец март, пише вестник El Pais.

Тези числа обаче не отразяват смъртните случаи в Каталуния, заради "проблеми с потвърждаването им" в автономния регион.

Според информацията за изминалия ден са регистрирани също така 344 нови заразени с COVID-19 и така общият брой на случаите в страната достигна 27 940 души.

По време на дневния брифинг за коронавируса директорът на Координационния център за здравни заплахи в Министерството на здравеопазването Фернандо Симон заяви, че до юли страната може да е готова да приема чуждестранни туристи, но в същото време призова властите да останат нащрек.

"Можем да започнем да се подготвяме, за да може дотогава рисковете да са възможно най-ниски", каза той.

London Evening Standard: Британските власти обмислят издаването на здравни паспорти за хората, преболедували COVID-19
Британските власти обмислят да въведат издаването на здравни паспорти за хората, които успешно са се излекували от COVID-19, за да може те да бъдат освободени от мерките за социална дистанция, пише вестник London Evening Standard.

Това беше потвърдено от британския министър на здравеопазването Мат Ханок, който заяви, че в момента се разработват методи, които да позволят на хората да се завърнат към нормалното.

Според информацията общо 17% от всички жители на Лондон и около 5% от хората в останалата част на Англия са се излекували от COVID-19.

Междувременно властите поръчаха милиони тестове за антитела. Въпреки това остават съмнения сред здравните експерти за това дали всеки излекуван от COVID-19 получава имунитет срещу болестта.

"Разработваме системи за сертификация, за да дадем на хората, с позитивни тестове за антитела да разберат какво могат да правят", каза министър Ханкок.

По-рано премиерът Борис Джонсън също заяви, че такъв сертификат може да бъде издаван в страната, но преди това експертите трябва да имат повече информация.

Принтирай    Оразмери текст   + -