Радвам се, че спечелихме. Ценна побед. Трябва да си вземем нужните поуки от този мач. Започнахме трудно мача, а трябва да сме далеч по-агресивно още от самото начало. Това коментира капитанът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Цветан Соколов след победата над Финландия с 3:1 във Варна.

Това бе първа победа за националите ни в група "Б“ на Европейското първенство, на което България е един от домакините. За тима ни това е втори мач на турнира.

"Още преди да започне Европейското първенство казах, че като домакини и стените помагат – добави Соколов. - Публиката беше до нас, подкрепяше ни и винаги, дори когато не бяхме на висота, те бяха до нас и с нас и им благодаря наистина страшно много. Защото много пъти съм казвал, че публиката е седмият играч на игрището. Смяната ми във втория гейм е треньорско решение, нямам травми. Няма никакво значение какво се случва, независимо дали играя или не играя, важна е победата, важен е отборът.

Разбира се, в модерния волейбол в момента всичко е игра на сервиз, сервиз-блок, ако биеш добър сервиз означава, че след това можеш по-спокойно да имаш сайд-аут, да имаш брейк пойнт, много по-спокоен си да рискуваш. Последният гейм показа, че ако бием един хубав сервиз, дори да не търсим толкова асове, ако ги разсейваме на посрещане просто се играе много по-леко. Още в началото казах, че класирането, да гледаме да си правим някакви сметки е най-големия проблем.

Мисля, че на това нещо не трябва да обръщаме внимание кой кой е, дали е първи или е втори, важното е ние да си гледаме нашата паничка, да гледаме ние какво правим, да се борим за победа, независимо дали е 3:0, 3:1 или 3:2. Важно е нашият отбор да израства побеждавайки. Спокойствието идва с победите. Много по-спокоен ще си ако побеждаваш. Ние в момента нямаме право на грешка и трябва да се раздаваме във всеки един мач и да търсим победа, така че нека да гледаме напред. Имаме един ден почивка, в който няма да играем мач, да обърнем внимание на някои детайли, дори и малко да обърнем внимание на тях, за да може да подобрим и да търсим победа в следващия мач. Днес играхме по-изчистено, търсехме например да има повече разигравания, да държим топката в играта и това ни се уплътни, защото ние сме отбор, който е добре на блок, стои добре в защита, така че нека да използваме нашите силни страни и да се постараем наистина да си върнем това самочувствие на сервиз, защото нашият отбор може“.