Би било добре да стигнем до четвъртфиналите на Европейското първенство по волейбол. Ще е крачка напред. Предварителното поставяне на прекалено високи цели само би добавило допълнителна тежест и нервност в отбора. Това коментира пред БНТ селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов.

 

Той говори за подготовката на отбора за Европейското първенство, което стартира следващата седмица и на което България е един от домакините, състоянието на тима и очакванията около представянето на отбора.



"След период, в който състезателите са по клубовете си, има нужда от сработка и напасване между тях – каза специалиста. - Имахме не повече от 7-8 тренировки заедно преди да започне Лигата. Те дадоха резултат, защото в първия турнир изглеждахме най-добре. Тренировъчният период преди Европейското първенство ни дава шанс да напаснем неща, които липсват като сработка и форма на състезателите“.

Според Константинов най-точната комбинация между състезатели в отбора е между млади състезатели и няколко опитни.

"Рядко се постигат резултати само с млади или само с опитни – аргументира се Константинов. - Не разполагаме с голяма бройка състезатели, които да играят на световно и европейско ниво. Опитваме да използваме максимално това, което имаме. Състезатели от всяка възрастова група могат да достигнат до мъжкия отбор. Състезателите от младежките гарнитури не гарантират качество в първия отбор. При нас доста състезатели играят в чужбина. В българското първенство се дават шансове на млади момчета. Така може би те превъзхождат своите връстници в другите държави. След това се стига до едно изоставане от наша страна“.

Пламен Константинов коментира и групата на тима ни на Евроволей 23.

На шампионата България ще играе в първата фаза на турнира срещу тимовете на Украйна, Словения, Испания, Финландия и Хърватия.

"Испания, Финландия и Хърватия са преодолимите отбор в нашата група – заяви селекционерът. - Целите са да се преборим за челно място в групата. Украйна направи добро световно първенство. Украйна е прогресиращ отбор и сериозен съперник. Словения е три пъти вицеевропейски шампион. Желанието ни е да се завърнем в челните позиции на световния волейбол, но това е един дълъг процес. Има светлина. Някои от клубовете в България започнаха сериозно да работят с подрастващи. Това ще подхранва и първия отбор. Имаме период на спад, защото нямаме равностойни състезатели на определени позиции. За да имаш силен отбор, трябва да имаш състезатели на всяка една позиция. Нямаме състезатели на най-високото ниво, за да играят за челните места в световния елит. Това трябва да е постепенен процес. Ние сме треньори, а не магьосници. Волейболът ни има крещяща нужда от крачка напред, за да върне вярата в българския волейбол и надеждата във феновете“.