4 отбора ще се борят за последните две места в плейофите на най-силния клубен баскетболен турнир в Европа - Евролигата. Промените влизат в сила от предстоящия сезон 2023/2024 година.

Въвежда се плей-ин фаза и така директно място в решаващата фаза ще си гарантират най-добрите 6 отбора в редовния сезон, а за останалите две ще се борят отборите от седмо до десето място в класирането.

Съгласно новия формат клубовете на седмо и осмо място ще се изправят в един мач, за да си осигурят място в плейофите срещу отбора, класиран на второ място в редовния сезон.

По същия начин, отборите на девето и десето място ще играят един мач, а този, който го загуби, ще бъде елиминиран. Победителят се изправи срещу загубилия срещата между седмия и осмия, с когото ще определят и последният тим, който ще се включи в плейофната фаза на Евролигата.

Отборите, които ще играят в турнира през предстоящия сезон, ще бъдат същите 18, които бяха и през миналия, след като победителят в Еврокупата Гран Канария се отказа от правото си да участва.