Шест от последните девет издания на турнира Лига Европа са спечелени от испански отбори, а четири от тези трофеи са на сметката на Севиля, така че "андалусийци" трябва да са считани като сигурен победител във финала срещу Рома тази вечер в 22:00 часа на стадион "Пушкаш арена" в Будапеща.

На треньорската скамейка в двата отбора ситуацията е коренно различна. Рома е воден от един от най-добрите наставници - Жозе Моуриньо, печелил всички европейски отличия с отборите, които е водил.

"Специалният" изведе до трофея в Шампионската лига Порто и Интер. Отново с португалския тим и с Манчестър Юнайтед триумфира в Лига Европа. Моуриньо събра пълен комплект златни медали от европейските клубни турнири през миналия сезон, когато с Рома спечели Лигата на конференциите.

Негов опонент е Хосе Луис Мендилибар, който е с опит в скромни отбори и е третият наставник на Севиля този сезон. "Андалусийци" бяха замесени дълго време в битката за оцеляване в Ла Лига и финал в Европа дори не изглеждаше като нещо очаквано.

За Мендилибар това е първи европейски финал в треньорската му кариера и той ще се надява на опита на футболистите, с които разполага, за да го спечели.

Сезонът в Серия А за Рома не беше толкова напрегнат, колкото на Севиля, но тимът успя да се пребори за мястото си на финала в Лига Европа, а Жозе Моуриньо може да се превърне в първият треньор, спечелил този турнир с три различни отбора.

Независимо от историята на наставниците или отборите им, треньорите бяха категорични, че тя няма да им донесе трофея тази вечер.