В Бургаския окръжен съд започва разпоредителното заседание срещу Омар Абдан – шофьорът на автобуса – убиец, който се заби в патрулка и отне живота на двамата бургаски полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев, предаде репортер на "Фокус".

Преди заседанието прокурор Димитър Узунов заяви, че установените факти по време на разследването водят до категоричен извод за умишлено извършване на престъплението. "В хода на съденото следствие ще бъдат изяснени фактите, които водят до този извод. По отношение на най-тежката квалификация, че деянието представлява особено тежък случай, също са налице факти и обстоятелства. Прокуратурата се постара да изясни всички факти от момента на влизането на обвиняемия на територията на България до момента на престъплението. Предвиденото по закон наказание е от 15 до 20 години, или доживотен затвор. Особено тежкият случай се доказва от много факти,  събрани в хода на производството. Беше установено по несъмнен начин, че извършителят на това тежко престъпление е пълнолетен“, каза прокурор Узунов.

"Прокуратурата е преценила, че престъплението е умишлено, внесен е такъв обвинителен акт. Ние ще защитаваме тази теза до края на съдебния процес. Настояваме за максимално сурово наказание, предвидено по закон. Няма по-тежко престъпление от това да убиеш двама полицаи, които изпълняват служебния си дълг, съвсем умишлено и хладнокръвно“, заяви адвокат Петър Димитров, представляващи близките на загиналия полицай Атанас Градев.