Паметникът на двамата достойни бургаски полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев бе официално открит днес на мястото, на което точно преди една година загинаха, изпълнявайки служебния си дълг – до кръговото кръстовище "Трапезица“.

Присъстваха много техни колеги, близки, роднини, приятели и граждани. Сред официалните лица на церемонията бяха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Пламен Янев, предаде репортер на "Фокус".

Двамата служители на МВР загинаха в инцидент, при който автобус, пълен с мигранти връхлетя патрулния им автомобил. Мемориален паметник е поставен на мястото, на което двамата загубиха своя живот. Той е дело на скулптора Атанас Стоянов и неговия екип.  

"Уважаеми близки на загиналите наши доблестни полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. Те бяха  мъже на честта, на волята и на силата. Точно преди една година, на това място, те стриктно изпълнявайки своите служебни задължения, с цената на живота си, направиха така, че град Бургас да си отдъхне и да спи спокойно, пазейки своите съграждани.

Първо искам  да изкажа още веднъж своите съболезнования на близките. Знаем колко е непрежалима е тяхната кончина. Знам колко трудно се приема това, че те не са сред нас. Но е важно да помним тях двамата с добро, с мил спомен затова, че те са били част от нас, част от полицията на град Бургас. Аз съм убеден, че в Бургас работят изключително доблестни жени и мъже – бургаски полицаи, които съзнавайки риска за своя живот, но носейки висока отговорност пред гражданите и обществото, съвестно си изпълняват своите професионални задължения“, каза при откриването кметът Николов.

"Преди точно една година, нашите колеги – командирът на отделение Атанас Градев и Йордан Илиев – старши полицай в Първо РУ на МВР в Бургас, загубиха живота си по време на изпълнение на служебните си задължения. Те изпълниха с чест дадената клетва като български полицаи – да служат на страната ни. Двама достойни мъже, които с цената на живота си предотвратиха още по-голяма трагедия, като не позволиха да пострадат множество граждани и гости на Бургас. Издигането на този паметник е скромен жест на благодарност и уважение към нашите колеги. Паметникът ще остане завинаги израз на нашата почит, място, където можем да сведем глава с благодарност, знак, че няма да забравим случилата се трагедия“, бе част от словото на министър Стоянов.