Присъда на Бургаският районен съд, с която сирийските граждани Омар Абдан, Абдулах Абдулаехед и Ахмад Муфид бяха осъдени за противозаконно  подпомагане на чужденци да пребивават в страната в нарушение на закона, бе потвърдена от Окръжен съд – Бургас.

"Фокус" припомня, че Районен съд – Бургас призна за виновни тримата сирийци в това, че за времето от 24 до 25 август 2022 г., на пътя  Малко Търново -  Бургас, както и на територията на Бургас и кръгово кръстовище "Трапезица", в съучастие – Омар и Ахмад като извършители и Абдулах като помагач, с цел да набавят имотна облага за себе си, противозаконно подпомагали 47 лица, чужденци - граждани на Сирия, Иран и Мароко, без документи за самоличност, да преминават през територията на България в нарушение на Закона за чужденците в Република България. Деянието бе извършено чрез използването на пътнически автобус "Мерцедес“, както и по начин, опасен за живота на превозваните лица.

Районен съд – Бургас призна Омар и Абдулах за виновни и в това, че управляваният от тях автобус не е регистриран по надлежния ред и е бил с табели издадени за друго моторно превозно средство. Омар бе признат от съда за виновен и в това, че на 25.08.2022 г. в района на с. Крушевец и местността "Пода", както и на територията на Бургас и кръгово кръстовище "Трапезица", при условията на съвкупност с горните деяния, в условията на продължавано престъпление, противозаконно пречил на органи на властта да изпълнят задълженията си.

Районен съд – Бургас наложи на подсъдимия Омар Абдан едно общо най-тежко наказание "Лишаване от свобода" за срок от 4 години и 10 месеца  и "Глоба" в размер на 11 000 лв. Абдулах Абдан бе осъден на "Лишаване от свобода" за срок от 4 години и 4 месеца му бе наложена "Глоба" в размер на 18 000 лв. Съдът  наложи на Ахмад Муфид наказание "Лишаване от свобода" за срок от 1 година и 10 месеца, както и кумулативно предвиденото наказание "обществено порицание".