Древен християнски манастир лежи на 6 м под повърхността, на входа на Стария Созопол. На него попадат археолозите при проучване на терена, върху който се предвижда да бъде изградена новата автогара в стария град. Според учените е датиран около 12-13 век. В края на 13 век манастирът и църквата са унищожени от пожар. За това свидетелстват както пластовете от въглени, така и обгорелите стенописи. Те са падали в продължение на няколко години и са разпръснати почти в целия обем на църквата, включително и в пространството на притвора.

"В централната част на обекта имаме еднокорабна църква с притвор, в която има погребения и препогребения от началото на 12-13 век. Един от акцентите на тазгодишната ни кампания, че в църквата открихме голямо количество ферментирали стенописи. В притвора на църквата имаме голям фрагмент около 59 на 40 см, ферментиран надпис на гръцки,което може би става въпрос за молитва и дали ще разберем може би нещо повече. Предстои да се установи от реставраторите", разказва пред NOVA археологът Явор Иванов.

Църквата е била част от християнски манастир .От манастира е проучен детайл, който обхваща сграда, състояща се от три помещения от северното крило на манастира. Предполага се, че е съществувал до средата на 13 век.

Находката от стенописи е много интересна и богата. Разкрити са части от лицата на трима светци, надписи, които включват както имената на светци, така и части от молитви. Тези находки подлежат на реставрация, след която ще стане ясно кои са тези светци.

При разкопките учените попадат на надгробни камъни, на които на гръцки са изписани имената на покойниците. Дом на повечето находки става археологическият музей в Созопол, а друга част вече са изпратени за анализ в София.

След унищожаването на църквата, върху нея е изграден път. Според Димитър Недев е много странно обстоятелство, защото свещените пространства по принцип не са се неглижирали. Той ще предложи улицата да се запази и да се експонира в бъдещата автогара.

Предстои на мястото на археологическия обект да пристигне комисия от Министерството на културата. Разкопките ще продължат през есента.