Днес Районният съд в Бургас гледа делото с тримата сирийски граждани, подпомогнали противозаконно 47 чужденци да преминат на 25 август м.г. през българска територия, превозвайки ги с автобуса, с който бе отнет живота на двама полицейски служители, предаде репортер на "Фокус". 

Пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото даде подробности от нощта на инцидента: "Виждайки КПП-то, подсъдимият Аднан се обръща към присъстващите в автобуса и им казва със сравнително спокоен тон: "Дръжте се!". След като наближава самото КПП, Аднан се обръща към Ахмад Муфид и го пита какво да прави, а той му отговаря да минава през блокадата. За щастие, там няма настъпил трагичен инцидент, тъй като полицаят, който е подал стоп палка, се е отместил навреме, за да не бъде отнесен от автобуса", заяви Христо Христов.

По думите му поведението на подсъдимите в лицето на прокуратурата е признак за липса на човещина и зачитане личността на другите.

"В рамките на разследването по досъдебното производство бяха приобщени по съответния ред телефоните, които са ползвали подсъдимите за организацията и цялото протичане на т.нар. "операция". В тях е намерена информация, която датира от началото на 2022 година. Имало е уговорки за предходни случаи на превоз на мигранти, които не са документирани. Има информация за закупуването на моторни превозни средства, част от които са използвани в страната, а други са изнасяни в чужбина", добави прокурорът.