Ефективни наказания спрямо сирийските каналджии - Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулаехед наложи Районен съд Бургас. "Фокус" припомня, че тримата, че са подпомогнали 47 чужденци да преминават през българска територия, превозвайки ги с автобуса, с който бяха убити двамата полицаи от Бургас Йордан Илиев и Атанас Градев

Аднан получи ефективно наказание от 4 години и 10 месеца "лишаване от свобода“. Абдулаехед ще лежи 4 години и 4 месеца в затвора, непълнолетният по време на извършеното на престъпното деяние  Муфид  - 1 година и 10 месеца.

В днешното съдебно заседание подсъдимите приеха всички факти и признаха вината си по всички обвинения, възползвайки се от законовата възможност да поискат съдебното следствие да премине по съкратеното производство.

На Омар Аднан е наложена и глоба в размер на 11 000 лева, а спрямо Абдулах Абдулаехед  - 18 000 лева.

Припомняме, че Омар Аднан, Абдулах Абдулаехед и Муфид – непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи бяха предадени на съд от Районна прокуратура - Бургас. Те бяха обвинени в различни престъпления, свързани с противозаконното подпомагане на 47 граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги с автобус.

Омар бе предаден на съд за четири отделни престъпни деяния. Първото от тях е за противозаконното подпомагане на посочените чужденци да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот – автобусът е управляван от неправоспособен водач – Аднан, с висока скорост, като 47-те лица са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни средства (колани). Престъплението е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в област Бургас – на главен път Малко Търново – Бургас, както и в Бургас. Престъплението в квалифицирано по чл.281 от НК. То е извършено в съучастие с другите двама, които също бяха привлечени към наказателна отговорност за същото престъпление. Тримата обвиняеми са целели да получат облага за себе си след осъществяване на престъпното деяние.

Омар бе предаден на съд за и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред. Престъпното деяние е осъществено за времето от 24 - 25 август 2022 г. в Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до село Средец, област Стара Загора, на Автомагистрала "Тракия“, в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас – Малко Търново и в гр. Бургас. Престъплението е квалифицирано по чл.345, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.23, ал.1 от НК. За същото престъпление към наказателна отговорност бе привлечен и Абдулах Абдулаехед, който е управлявал превозното средство по част от маршрута.

Омар бе предаден на съд и за това, че е управлявал пътническия автобус, който е бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. Престъплението е квалифицирано по чл.345, ал.1, вр.чл.23, ал.1 от НК. За същото престъпление като обвиняем бе привлечен и А.А, управлявал превозното средство по част от маршрута.

Той бе предаден на съд и за това, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на орган на власт – полицейски служители да изпълнят задълженията си. То е квалифицирано по престъпление по чл.270, ал.1, вр. чл.26, ал.1, вр.чл.23 ал.1 от НК.

Горепосочените престъпления са извършени при условията на реална съвкупност между тях. Наложените наказания са общи по така повдигнатите обвинения.

Припомняме също така, че Омар е привлечен към наказателна отговорност за умишлено причиняване на смъртта на двама полицейски служители, след като предизвика пътнотранспортно произшествие със служебния им автомобил, блъскайки го с управлявания от него автобус. Досъдебното производство, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура - Бургас, предстои да бъде внесено в Окръжен съд - Бургас.