Окръжна прокуратура-Бургас предаде на съд Омар Абдан – шофьорът на автобуса – убиец, който се заби в патрулка и уби двама бургаски полицаи.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал автобуса, в който са се придвижвали още 48 чужди граждани, 47 от които са се качили на 24.08.2022 година вечерта в гориста местност в района на   Малко Търново. Те са проникнали на българска територия в нарушение на закона.

Превозното средство се е движило в посока Бургас като по пътя си Омар не се е подчинил на два пъти на сигнали подадени със "стоп“ палка от служители от ГПУ Малко Търново и ГПУ Бургас. Веднъж на КПП на Крушевец и веднъж на КПП "Пода“. О.А. многократно не се е подчинил и на сигнали, подавани от полицейски автомобил, преследващи автобуса в движението му към и в град Бургас. След навлизане на автобуса в град Бургас служителите от "Гранична полиция“ се свързали с колегите си от ОД на МВР – Бургас, за да предупредят за идващия автобус. Пръв на сигнала се отзовава патрулът на полицейските служители Й.И. и А.Г. Автомобилът им е бил с включена светлинна сигнализация и оборудван с всички необходими реквизити. Полицейските служители са били на кръстовище с кръгово движение "Трапезица“, за да спрат пътническия автобус.

Вместо да спре автобусът плавно в най-дясната част на платното за движение Абдан продължил да управлява превозното средство с превишена скорост от около 78 км/ч, като навлязъл в кръговото кръстовище, с цел да избегне спиране на автобуса, в резултат на което предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейския автомобил и умишлено причинил смъртта на Атанас Градев и Йордан Илиев. Установено е, че максимално позволената скорост на преминаване през кръговото кръстовище е 40 км/ч.