Във видинския държавен архив бе открита документалната изложба "Мисия пътешественик“, предаде репортер на "Фокус“. Изложбата е посветена на малко известната на широката общественост първа българка жена пътешественик-Люба Кутинчева.

За живота и делото на Любо Кутинчева, разказа при откриването на експозицията Светлана Кръстева, началник на Държавен архив-Видин.  Кутинчева е родена в гр. Велико Търново на 15 май 1910 г. Произхожда от семейство на интелектуалци. През 1912 г. заедно с родителите си Л. Кутинчева се преселва да живее в Силистра. Средното си образование Люба получава във френски колеж в Букурещ. Още като ученичка, заедно с баща си, Кутинчева участва в Добруджанската революционна организация "Свободна Добруджа“. За своята активна дейност срещу асимилацията на българите тя е преследвана от румънските власти и е принудена да избяга в България. По-късно тя отива в Турция, където в големите градове на страната изнася сказки за България, които са масово посещавани. Със спечелените пари започва своята мисия като пътешественик. В периода 1929 – 1938 г., с малки прекъсвания, Люба Кутинчева става първата българска пътешественица. Тя пропътува целия Близък и Далечен Изток и Северна Африка, стига до Южен Сахалин и Мадагаскар.

В посетените страни тя се издържа чрез изнасяне на сказки за България, за която в повечето страни дори не са чували. По време на пътуванията си тя винаги е с български трикольор на шапката си. Пътешествайки по света Кутинчева се среща с владетели, духовници, политици, учени и видни общественици, впечатленията си от които записва в тефтер-дневник, който включва пожелания и подписите на личностите, с които е разговаряла.

Люба Кутинчева завършва изпълнения си с много мистика и приключения жизнен път на 20 септември 1998 г. в София.

Документите на Люба Кутинчева се съхраняват във фонд 1328К в Държавен архив – София. Тя лично ги предава в архива през 1968 – 1969 г., като сама описва всички материали, разказва Светлана Кръстева.

В изложбата са включени лични документи на пътешественичката, много снимки и картички, за изготвяне на текстовете към снимките, са използвани автентичните описания на Люба Кутинчева.

Изложбата е реализирана по идея и съставителство на известния български фотограф Иво Хаджимишев с финансовата подкрепа на семейство Гибсън. По нея са работили Снежана Петкова и Димитър Стоименов от Държавна агенция "Архиви“, и художникът Данаил Алексиев.

Тя може да бъде видяна до края на месец май в залата на Държавен архив – Видин.

Ирена Данаилова