Министърът на туризма Евтим Милошев беше на посещение в област Видин. В Конферентния център на Областната администрация бе проведена среща дискусия с кметове на общини и представители на туристическия бранш.

На събитието присъстваха и и.д председател на Народното събрание Росица Кирова, областният управител Ани Арутюнян, заместник-кметът по хуманитарни дейности и политика Борислава Борисова, Цецка Цокова – старши експерт "Информация и реклама в туризма“ в Община Видин и други. Акцент на срещата бяха проблемите и предизвикателствата пред туризма в Северозападна България.

В началото на събитието служебният министър заяви, че област Видин разполага със сериозен потенциал за развитие на туризма – културно-исторически, религиозен, спортен, винен и гурме, круизен, балнео и спа и други видове. "Уникалната свързаност на река Дунав предоставя изключителна възможност за връзка със сърцето на Европа. Финансирането по европейски и национални програми дава много добри перспективи за град Видин“ – каза още Евтим Милошев.

Росица Кирова коментира темата за минералните извори на Видин, които могат да се превърнат в център на нашия туристически профил и да доведат целогодишно туристи. Тя припомни, че Община Видин е предприела стъпки към реализирането на тази дългогодишна мечта на жителите от региона. "Време е да изготвим общ документ, базиран на това, което Общините искат да развият. Този документ да съсредоточи усилията на всички и с помощта на Министерството на туризма да излезем с обща визия за развитието на региона“ – заключи Кирова.

По време на срещата заместник-кметът Борислава Борисова призова Министерството на туризма да съдейства за осъществяването на по-голяма реклама на Община Видин, както в страната ни, така и на международните туристически

борси. Борисова подчерта, че Видин участва във всички туристически изложения, които се организират ежегодно в България, какъвто е престижният форум "Ваканция и СПА Експо“. "Успешно развиваме фестивален туризъм, имаме богат културен календар, провеждаме множество спортни прояви. Липсва обаче достатъчно реклама на тези събития на национално ниво“ – допълни още Борисова. Тя благодари на министър Милошев и неговия екип, че са намерили време да посетят областта ни и да организират днешната дискусия. Заместник-кметът подари на Евтим Милошев рекламни материали и сувенири на Община Видин.

Обиколката на министъра на туризма включва и посещение на Общините Кула и Белоградчик. Утре визитата му продължава със срещи с представителите на туристическия сектор и местната власт в Монтана и Враца.