Насрочената за днес извънредна среща между представителите на Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, миньори и енергетици за обсъждане на проекта за териториалния план за справедлив преход, която трябваше да се проведе днес в Културния център в Раднево, не се състоя, предаде репортер на "Фокус". Енергетици и миньори, както и представители на синдикатите, отказаха да се срещнат със заместник-министъра на енергетиката Красимир Ненов и не влязоха в залата.

Преди часа за срещата те се включиха в протест в защита на исканията за обсъждане на плана да бъде отделен още месец, тъй като той е публикуван вчера на обяд. Според протестиращите Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни района - Стара Загора, Перник и Кюстендил са направени за усвояването на над 1,5 милиарда евро от частни фирми. 

"Не може за един ден да обсъждаме енергийната стратегия на България", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2" и председател на СНЦ "За Марица-Изток" Деян Дяков. Той е помолил и президента Румен Радев за помощ с официално обръщение, където описва, че страната ни върви към национална катастрофа.

Зам.-министъра на енергетиката Красимир Ненов още преди срещата излезе пред протестиращите, които го изгониха с викове "Оставка", "Мафия", "Тръгвай си", освиркаха го и се наложи полиция да го изведе от мястото на протеста в центъра на града.

Рени АТАНАСОВА