Рисунки, живопис и графика на Явора Петрова в изложбата "Оправдание за времето“ провокират със своята недоизказаност в две от залите на Художествена галерия - Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Експозицията ще бъде официално открита днес в 18:00 часа. Директорът на галерията Недко Недков представи автора и нейното творчество на пресконференция. Така добричката галерия продължава поредицата от изложби, които срещат публиката със съвременни, действащи български художници. По думите на Недко Недков Явора Петрова е художничка със собствен облик и неповторим творчески почерк, изключително уважавана в средата на своите колеги. "За нас е чест да гостува в галерията в Добрич. Идеята на гостуванията при нас е да имат представителен характер, особено автори, които не са представяли свои творби. Такава е и тази изложба. По първоначалните ни уговорки, търсихме ретроспективен характер. Надявам се, че сме успели да представим Явора по всеобхватен начин, като творбите в изложбата представят малки части от големи цикли на авторката, разработвани през годините“, посочи Недко Недков. Публиката има възможност да разгледа творби от 80-те години до съвременни творби, като живописен триптих, създаден дни след началото на войната в Украйна. Творбите се характеризират със социална обвързаност и емоционалност, представена чрез линията на рисуване. Тя повежда зрителя в някаква посока, но обичаен прийом на художничката е да му даде шанс той да доразкаже сюжета или да продължи историята на картината.

Явора Петрова е родена през 1957 г. в София. Завършва илюстрация и оформление на книгата в Националната художествена академия при известните български художници проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев. Работи в областта на рисунката, графиката и живописта. В творческата ѝ биография има над 40 самостоятелни и десетки групови изложби в страната и чужбина, поредната от които е в Художествена галерия – Добрич.

Нейни творби са представяни в Норвегия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Унгария и други страни. Картините ѝ са собственост на частни колекции и присъстват в графични кабинети на различни художествени училища. Цикъл от нейни графики е притежание и на Националната галерия в Осло, Норвегия. Носител е на много награди, сред които голямата награда за графика на международния конкурс "Масимо Рамос“ в Испания през 1991 г.

Жулиета НИКОЛОВА