Пациент с уникален случай бе опериран в отделението по неврохирургия в МБАЛ-Добрич и презентиран на престижната световна конференция по неврология и невронаука в Банкок, Тайланд.

Заболяването на 69-годишния пациент се нарича Спинален епидурален хематом и е толкова рядко, че се наблюдава средно на 1 на 1 000 000 пациента годишно.

Екипът диагностицирал и успешно оперирал пациента са Д-р Едвин Васви и Д-р Юлиян Петков от Отделението по Неврохирургия в МБАЛ-Добрич.

Изключително редкия случай е представен в сътрудничество на колегите им от Медицинския Университет в Пловдив към студенски клуб Неврологика-студента Пламен Пенчев и Д-р Петър Петров,които го описват и представят в Тайланд.

Лекарите споделят: "Клиничният случай е на 69-годишен мъж, който два месеца след падане постъпва с оплаквания от болки и слабост в двата крака в Отделението по неврохирургия на МБАЛ-Добрич. С ядреномагнитен резонанс са открива туморно образувание в гръбначния стълб в областта на пояса, което притиска нервните коренчета. Образуването е окончателно установено като изключително редкия Спинален епидурален хематом по време на операцията,след което напълно отстранен. Пациентът е изправен още на следващия ден и изписан на 4-тия ден без никакви усложнения.

"Това е поредната проява на изключително висок професионализъм,клинична и теоритична подготовка на колегите от нашата болница, с което се гордеем,особенно когато работата им получава международно признание.“съобщи Директорът на МБАЛ-Добрич Д-р Георги Желязков

В отделението по неврохирургия към болницата се извършва пълния набор от неврохирургични операции и интервенции на гръбначния стълб като отделението ръководено от д-р Диян Хинков надгради изключително много дейността си в последните 3 години.

Над 800 пациента годишно търсят спешна и планова оперативна помощ в Отделението по Неврохирургия.