Зрелищния спектакъл на Драматичен театър "Рачо Стоянов“ "Дориян Грей“ гостува във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.

Режисьор на спектакъла на културната институция от Габрово е Веселка Кунчева, художник – Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов; Хореограф – Явор Кунчев, дизайнер на звука – Георги Атанасов. Драматизацията е дело на Полина Христова и Веселка Кунчева.

На сцената ще видим почти целия актьорски състав на габровския театър, ведно с двама гост актьори - Благовест Мицев (в ролята на Дориан Грей) и Цвети Пеняшки (в ролята на Сър Хенри Уотън).

Скaндалният роман "Портретът на Дориан Грей“ за пръв път достига до читателската аудитория през 1890 година, когато започва публикацията му в американското литературно списание "Lippincott's Monthly Magazine". Макар че става жертва на безпощадна цензура, преди да бъде отпечатано на страниците на списанието, произведението успява да всее смут сред литературните кръгове, дотогава все още сковани от консервативните викториански ценности.

Отзивите за романа обаче не са само отрицателни. Теоретикът на изкуството Уолтър Пейтър например го определя като "истински жив“. Самият Уайлд споменава: "Знам само, че "Дориан Грей“ е класика...“,

Така е и до днес - век и половина по-късно, историята за красивия младеж, който продава душата си, за да остане вечно млад е едно от най-четените и високо оценени произведения на класическата литература, което впечатлява и разтърсва всеки, докоснал се до него.

Днес творческият екип на спектакъла в Габрово се фокусира върху темата за изгубването на личността в желанието да преживее и опита максимално много от това, което живота предлага. Тематичен акцент, който намира израз и в сценографското решение на Мариета Голомехова, е разпадането вследствие на загубата на устои. Красотата бива съсипана и загубва формата си, когато изкушението вземе превес - това ще видим на сцената като райска градина, която претърпява постепенно разруха.

Пред търновска публика спектакълът ще бъде представен на 27 май, от 19:00 часа.