Проливен дъжд валя тази нощ във Видинско, предаде репортер на "Фокус“. Най-много е валяло във Видин - 52 литра на квадратен метър, в Ново село - 42 литра на квадратен метър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

В резултат на падналите значителни количества валежи от дъжд от коритото си е излязла река Делейнска и водата е заляла частни имоти. Три екипа на видинската пожарна служба са съдействали на жители на село Делейна за прекъсване на електричеството и преместване на вещи от наводнени части на имоти в резултат на придошлите води на река Делейнска, съобщават от ОДМВР-Видин. Няма пострадали хора. За периода на дежурството на огнеборците в селото водата на реката е спаднала до нормалното си ниво. Към обяд днес продължава работата на екипите по отводняване на мазета и дворове в с. Делейна.

След постъпил сигнал в 3.01 часа екип на РСПБЗН-Видин е съдействал и за евакуация на жена с деца от наводнен сутерен на къща на ул. "Средна гора“ в областния град. По същото време екип от пожарния участък в Орешец е съдействал на граждани за разчистване на наводнен имот на ул. "Александър Стамболийски“ в гр. Димово.

Днес до обяд във Видин продължиха валежите. В резултат на голямото количество дъжд и некачествено извършен ремонт, преди месеци на пешеходна зона до видинската спортна зала "Фестивална“, преминаването на пешеходци се оказа невъзможно, сигнализираха на "Фокус" граждани. Те изпратиха снимки, на които ясно се вижда огромните локви в ремонтирания участък от пешеходната зона.

Поради свличане на скални и земни маси временно движението по път III-121 Видин-Градец-Хайдук чешма-Раброво и път III-122 Брегово-Ново село- Видин се извършва с повишено внимание и съобразена скорост поетапно в една лента, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура“. Временно е ограничено движението на всички превозни средства в участъка Раброво-Периловец поради нарушена цялост на временно мостово съоръжение. Въведен е обходен маршрут: Градец-Хайдук чешма-Бойница-Шишенци-Периловец.   

Жълт код за значителни валежи за 11 области в Западна България издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Според прогнозата в област Видин ще има значителни валежи от дъжд с количества между 20 и 35 mm, локално и до 50 mm.

Ирена Данаилова