За сериозен ръст в случаите на коклюш в България сигнализират от Регионалната здравна инспекция в старата столица. От там уточняват, че от началото на годината в страната ни са регистрирани 114 заболели, като за същия период на 2023-а те са били едва четирима. Към днешна дата на територията на област Велико Търново няма заболели, уверяват за "Фокус“ здравните власти.

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, която протича с характерна пристъпна кашлица. Заразяват се основно деца, но от всякакви възрасти. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин.

Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в семейството от по-големи братя и сестри или от други възрастни членове.

Инкубационният перод трае средно между 7 и 10 дни. Заболяването започва с лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пристъпна, спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици.

Най-честите усложнения, засягат дихателните пътища и централната нервна система. Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход.

При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт.

Заболяването е опасно за кърмачета и деца в ранна детска възраст, неимунизирани срещу инфекцията.

"Основното средство за профилактика и борба с коклюша е приложението на ваксина. Имунизации срещу заболяването са включени в Имунизационния календар и се прилагат още в първата година след раждането – три дози от ваксината на 2-ри, 3-ти и 4-ти месец от раждането и три реимунизации – на 16 мес., през годината, в която се навършват 6 години и през годината, в която се навършват 12 години“, припомнят от РЗИ.

След въвеждане на активната имунизация се наблюдава рязко спадане на заболяемостта, изменение в клиничното протичане (наблюдават се по-леки форми на коклюш) и спад в леталитета.