Апелативният съд във Велико Търново отчете дейността си за 2023-а. Събранието се проведе в Арбанаси, предаде кореспондент на "Фокус“.

Доклад с основните показатели за работата през изминалата година изнесе посредством мултимедийна презентация председателят на съда Янко Янев.

В събранието се включиха близо 40 магистрати, сред които съдиите от Апелативен съд – Велико Търново, председателите на петте окръжни съдилища във Велико Търново, Русе, Ловеч, Габрово и Плевен, както и председателите на двадесетте районни съдилища в апелативния район.

"Отчитайки всички обстоятелства, по мое мнение резултатите не са просто добри, те са много добри към отлични. Мисля, че имате потенциала да подобрявате и още своята работа, въпреки че потвърдени над 75% съдебни актове винаги е белег на една много добра съдебна дейност“, заяви в своето обръщение към съдиите от Апелативен съд – Велико Търново председателят на Върховния касационен съд съдия Галина Захарова, като поясни, че след като е изслушала доклада е намерила много сходства в резултатите и тенденциите, установени при отчетния доклад на ВКС. Съдия Лада Паунова сподели пред съдиите, че е впечатлена от факта, че 86% от наказателните дела в Апелативен съд – Велико Търново са били решени в тримесечен срок. “На фона на негативните предпоставки, свързани с високата натовареност, която отчитате, заслужавате адмирации за тази срочност. Също и резултатите от инстанционния контрол говорят за едно високо качество на правораздавателната дейност на Апелативния съд, което също заслужава благодарност за Вашата високоотговорна и професионална работа“, допълни тя.

Според председателя на АС на ВТАК, адвокат Веселка Коева, е постигнато добро институционално взаимодействие между Апелативен съд – Велико Търново и великотърновската адвокатура. "Въпреки твърденията, че няма съдебна реформа, считам, че такава има във времето и че нещата сега са доста по-добре устроени относно бързината и качеството на работата и достъпа на адвокатурата до материали по делата. Делата се гледат бързо и качествено“, категорична бе тя.

Висока оценка получиха съдиите от Апелативен съд – Велико Търново и от страна на прокурор Калчев, както и от председателя на Административния съд във Велико Търново, съдия Йорданка Матева.

Изказвания по доклада направиха и председателите на окръжните съдилища в апелативния район.

На финала на отчетния доклад, съдия Галина Захарова връчи на съдия Янко Янев специален плакетен знак на Върховния касационен съд.