Тримесечното бебе, диагностицирано с коклюш във Велико Търново, вече е излекувано и си е вкъщи. Това потвърди за "Фокус“ началникът на Детско отделение при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ д-р Валентин Точков. Той обясни, че кърмачето е постъпило в лечебното заведение, след като е преминало лечение за коклюш в Холандия. След като е изписано от тамошна болница, детето продължава да кашля, което кара родителите да се приберат в България и да потърсят лекарска помощ отново.

В търновската болница бебето е прието с пневмония /едно от най-често срещаните усложнения на коклюш/, но тестът за заразата вече е бил отрицателен. Тук детето е лежало една седмица, тъй като е имало затруднено дишане, мъчителна кашлица и пристъпи на спиране на дишането. Изписано е в добро състояние. Вчера е преминало и контролен преглед, който е доказал, че то вече е здраво.

Д-р Точков допълни, че това е единственият случай на коклюш в отделението до момента, но отчете ръст на респираторните заболявания – пневмонии и бронхити от началото на годината.