Засилено ще е полицейското присъствие във Великотърновска област днес. Причината е очакваното "голямо пътуване“ за Великденските и Гергьовски празници, предаде кореспондент на "Фокус“.

От Областна дирекция на МВР заявиха, че вече са предприели редица мерки, за да гарантират безопасността, спокойствието и сигурността на гражданите.

"Извършени са проверки, съвместно със служители на РД "ПБЗН“ – Велико Търново на местата, където са предвидени религиозни мероприятия, ще се предприемат и необходимите мерки за опазване на обществения ред и създаване на организация за полицейско присъствие в районите около тези обекти. Засилено полицейско присъствие е предвидено преди, по време и седмица след празниците в районите на гари и жп гари, предвид интензивното придвижване на пътници“, казват още от полицията.

Предвидени са специализирани полицейски операции за недопускането на кражби на домашни животни, разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Предприети са необходимите мерки и за ограничаване и недопускане на посегателства върху православните храмове.

Предвид очакваното натоварване на пътната обстановка ще има засилено полицейско присъствие по главните пътища и в районите на участъци с концентрация на ПТП, с оглед регулиране, подпомагане и контрол на движението. Има и специален график:

- на 30 април (вторник) за времето от 14:00 до 21:00 часа;

- на 1 май (сряда) за времето от 08:00 до 12:00 часа;

- на 2 май (четвъртък) за времето от 14:00 до 20:00 часа;

- на 2 май (петък) за времето от 08:00 до 12:00 часа;

- на 6 май (понеделник) за времето от 14:00 до 21:00 часа;

Полицаите ще следят за пияни и дрогирани шофьори, както и за неправоспособни. Ще се извършват огледи и за техническата изправност на превозните средства.

При констатиране на нарушения, спрямо нарушителите се проявява нулева толерантност.