Над 250 хиляди посетители от цялата страна очакват организаторите на Националния събор на овцевъдите, който се провежда край Велико Търново, през 2024-а, предаде кореспондент на "Фокус“. Дванадесетото издание ще се случи в дните от 24 до 26 май на поляните край Петропавловския манастир.

И през тази година събитието ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции.

На площ от 1300 кв. м., в най-мащабното изложение на чистопородни животни, ще бъде представено разнообразието на автохтонни, местни и редки породи овце и кози отглеждани у нас. В три специализирани зони животновъди ще покажат селектирани животни от над 30 породи. Край Петропавловския манастир ще има изложение на селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще могат да се видят изложби на овчарски кучета, елитни коне, магарета, както и редки животни – камили, лами, алпаки и други.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в атрактивни състезания по ръчна стрижба (24 май, 14:00 – 15:00 часа и 25 май, 14:30 - 15:30 часа ) и доене (25 май, 15:30 – 16:30 часа).

Отново ще се търсят козите с най-дълъг косъм (25 май, 16:30 – 17:30 часа), а на 26 май, неделя, от 11:00 часа ще е състезанието за най-тежък коч с награда от 1000 лева.

Най-силните коне отглеждани в България ще се състезават в теглене на товари в събота, 25 май, като за първи път подобно състезание ще има и за магарета.

Новост ще е и надпреварата по майсторско рязане на овчи суджук, която ще ръководи кулинарния спец Ути Бъчваров. Състезанието ще е на 24 май от 13:00 часа, а два часа по-рано майсторът-гастроном ще направи и състезание по обезкостяване на агнета.

Под мотото "Българските храни от български суровини“ ще е традиционното за събора изложение на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. В него ще участват над 30 животновъди, преработващи собствено мляко.

За производителите в първия ден на събора, 24 май, ще има и конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал, кисело мляко и оригинален продукт от овче/козе мляко.

На събора ще може да се види и производството на млечни храни по автентични и съвременни технологии. В тях рамо до рамо ще се включат майстори, съхранили и възродили стари, вековни рецепти и експерти по иновациите.

В дните на събора на две сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце“. В дванадесетото му издание над 3 000 изпълнители-самодейците ще представят фолклор от всички етнографски области на страната, а за запалените по българските народни ритми ще има хоротеки.

В трите дни – на 24, 25 и 26 май ще има временна организация на движението - движението по Републикански път I-4 /София-Варна/е в две ленти и е двупосочно. Лявата лента в посока София-Варна на разклона за с. Арбанаси и гр. Лясковец е за пътуващите към събора, а дясната – за транзитно преминаващите. В посока Варна-София дясната лента води към събора, а лявата е за транзитно преминаващите;

Забранено е влизането на пътни превозни средства от гр. Лясковец по ул. "Манастирска“, водеща към Петропавловски манастир;

Забранено е влизането на пътни превозни средства след Калоянова крепост посока с. Арбанаси и на ул. "Манастирска“, преди влизане в Лясковец;

В трите дни след 15:30 часа организацията на движение се връща в първоначалния си вид.

Още за Национален събор на овцевъдите в България можете да намерите тук.