Национален форум "Литературно Търново“ домакинства Народно читалище "Надежда – 1869“ в старата столица днес. През 2024-а форумът е посветен на 140-годишнината от рождението на Дио Кьорчев – общественик, творец и дарите, предаде кореспондент на "Фокус“. Мотото, което организаторите от културната институция са избрали, е "Мечтите са символи на духа“.

Програмата започва с откриване на фотоизложба със същото име, която е подредена в центъра на Велико Търново – на улица "Независимост“, от 11:30 часа. В 13:30 часа ще бъде открита още една експозиция – във фоайето на НЧ "Надежда – 1869“, като в нея ще бъдат представени книги от и за автора.

Литературният форум започва в 14:00 часа. Той ще се случи в културната институция и в него ще участват университетски преподаватели, историци и литератори в театралния салон на читалището.

Събитието се организира от читалище "Надежда“ в партньорство с Община Велико Търново, ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий“, Регионален исторически музей – Велико Търново и Регионалната библиотека "П. Р. Славейков“.

"Няма по-мило нещо за нас от мечтите, те са очите на нашето сърце, с които като сираци търсим родината на душата си. За поета любими са морето, небето, любовта и далечните облаци, чрез тях той дири себе си, ала най-любими са мечтите, те ни постоянно мамят, но раждат и най-хубавите надежди ...

България може без всеки от нас, но ние не можем без нея. Създанието за това ражда тъгите ни“

                                                                               из "Тъгите ни“ Димо Кьорчев, 1907 г.