В навечерието на най-българския празник 24 – ти май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, новозагорското село Съдиево почете делото на светите братя с празничен концерт. В следобедните часове на 22 май кметът на селото Здравко Ников и директорът на ОУ "Христо Ботев“ Велина Георгиева посрещнаха с питка и цветя своите официални гости – кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и нейния екип, общински съветници, кметове на населени места, директори на учебни заведения.

Празничният-концерт спектакъл под наслов "Напред науката е слънце“, посветен на 24 – май, бе организиран от ОУ "Христо Ботев“, с. Съдиево и ДГ "Дъга“. Сцената на НЧ "Н. Й. Вапцаров – 1826“ се изпълни с грейнали от радост детски лица на фона на българския трибагреник и портрета на светите братя Кирил и Методий. Тържествено слово отправи към всички присъстващи директорът на училището Велина Георгиева: "Колеги, Вие градите интелектуалния потенциал на бъдеща България, Вие носите огромна отговорност и заслужавате най-високата похвала. Да си учител днес е призвание, което идва с предизвикателството да предадеш знанието на новите поколения, които растат в реалността на променящите се с бързи темпове технологии…Честит празник!“

Тържествената програма продължи с богат репертоар от песни, танци и стихове, посветени на празника на славянската писменост, българската просвета и култура, представен от възпитаниците на местното училище и детската градина. Тя завърши с много усмивки и безброй похвали към учителите и децата, които с много труд и постоянство осъществиха този вълнуващ празничен концерт.