Кметовете на общините от област Смолян излязоха със законодателни предложения до държавата след проведения днес Областен съвет по регионално развитие, предаде репортер на Радио "Фокус" - Смолян. На него присъстваха народният представител Зарко Маринов, областният управител Емил Хумчев, заместниците му, кметове и представители на общини от региона, с изключение на Борино, Неделино и Мадан.

Кметовете бяха единодушни, че в актуализацията на бюджета, чието приемане предстои трябва да залегнат средства за увеличение на заплатите на заетите общинските администрации. Кметът на Рудозем Румен Пехливанов дори заяви, че служителите в общината са заявили, че ще излязат в безсрочна стачка, ако след приемането на бюджета, няма предвидено увеличение от 20 % на заплатите им. Той отбеляза, че "Община Рудозем вече е изхарчила цялата си годишна субсидия за детските градини, защото държавата е направила така, че да са безплатни. През септември може и да не ги отворим“, посочи кметът. Той предложи още да се преразгледа и Закона за публичните финанси, в частта му за безлихвените заеми, които са дадени на общините, а сега се иска да се върнат наведнъж и то с 10 % лихва.

Кметът на Девин, Здравко Иванов посочи, че в Родопите има много пещери, но законодателно не е регламентиран реда на стопанисването им начина на отчитане на приходите от тях. Той поиска пещерите да се стопанисват от общините или от Областна администрация, но средствата от тях да се използват от местните администрации.

Кметът на Чепеларе, Боран Хаджиев предложи отчуждителните процедури за национални обекти да се променят, защото при един или два отказа процедурата се спира и всичко се започва от начало. По този начин по обществено значими проекти, за които има отпусната средства, може да се стигне дотам, че да се връщат парите.

Павлин Белчев, кмет на община Баните предложи да отпадане корпоративния данък за всички фирми, които инвестират в обезлюдени общини като тези в Родопите.

Кметовете бяха единодушни и по въпроса за това, че при бедствени ситуации, трябва да се дават повече правомощия на кметовете или на областния управител, за да може спешно да се отпуснат средства за отстраняване на щетите.

Към направените предложения, народният представител Зарко Маринов, заяви, че лично е предложил областните управители да се справят със бедствия и аварии, защото те са на място. Той бе категоричен, че делегирането на правомощия, свързани с реакция при тези извънредни ситуации, трябва да се реши.

На Областният съвет по развитие, кметовете на общините в региона представите своите Общински планове за интегрално развитие за периода 2021 – 2027 г. Те бяха приети единодушно от съвета, без този на община Смолян, който ще се приеме на неприсъствено заседание по-късно, тъй като още не е приет от Общински съвет- Смолян.

Областният управител Емил Хумчев заяви, че са наясно с политическата криза, която се задава. "Нашите представи за бъдещето не почиват на илюзии, въпреки това трябва да направим всичко възможно развитието на областта да не спира. Важно за цялата страна е да се приеме актуализацията на бюджета, в която са залегнали редица антикризисни мерки и такива, които са в полза на уязвимите групи и в подкрепа на младите семейства и възрастните хора. Важно е и законите свързани с Плана за възстановяване и развитие, където се очакват значителни средства от ЕС да се приемат, защото без законите няма да бъдат получени тези средства и това ще повлияе на цяла България“, каза още Хумчев.

Нели ГЕРГЬОВСКА