На 18 май 2024 г. в музей-галерия "Петър Пиронков“ от 18.30 ч. Живка Симова ще чете поезия от последната си поетическа книга "Подреждане на хаоса“(ИК ЕРГО), художниците Валери Валдиц и Мариета Чуклева, чиито избрани от тях картини ще видим същата вечер и музиканта Красимир Александров, който ще подрежда хаоса предимно в такта на джаза. Задочно ще участват с отзиви за книгата поетът Иво Милтенов, директор на къща музей "П. Яворов“ – гр. София и редактор на стихосбирката и литературният критик и историк Петър Михайлов, докторант в института за литература към БАН, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

Живка Симова е авторка на литературно-историческото изследване "Обичана и отричана. Книга за Евгения Марс(1998, 2004) и на още две поетически книги: "Приют за мълчания“ (2000) и "Диези и бемоли“ (2010). Завършва българска филология и се занимава с журналистическа, публицистична дейност и образователна дейност. Има над 300 публикации из областта на литературната и културна история на България, образование, изобразително изкуство, театър и др. във в. "АБВ" и в. "Знаме“ (с авторски рубрики); "Век 21", "Литературен форум", "Демокрация"; сп. "Език и литература", "Критика" и мн. др. Участва многократно в литературни научни форуми и семинари.

В момента работи като гимназиален преподавател по български език и литература в Седмо СУ "Свети Седмочисленици“- гр. София.

Член е на СБЖ и на Сдружението на българските писатели.

Валери Цветков- Валдиц работи на свободна практика като художник в ателието си в графство Ниерс – Германия .

Завършва Националната художествена академия в София в класа на проф. Александър Поплилов-1984 г. Специализира визуални изкуства в Рим, Париж, Дюселдорф.

Награждаван е във Фестивала за изкуства в Римини- Италия 2005 г., в конкурса за обект и визия-Кобленц, Германия-2007 г.; за цялостно творческо представяне в гр. Есен , Германия-2010г. / гр. Есен, Европейска столица на културата-2010г./;за Графична рисунка на форума за изкуства гр. Бохум, Германия-2012 г.; за 170 метрова арт инсталация на фестивала ,,Перпериконфест“, Перперикон, България -2014 г.

Мариета Чуклева е родена в семейството на известни български художници-графици – Катя Костова и проф. Петър Чуклев. Завършва Националната художествена академия в София, специалност живопис, в класа на проф. Найден Петков. Участва в международни пленери във Франция и Люксембург, както и в общи изложби в Испания, Франция, Белгия. Представя самостоятелни изложби в България и Люксембург.

За живописния цикъл ,,13 притчи без пазарна стойност или огледалното отражение на Ада“ получава специална награда от Форума за модерно изкуство ,,ОСТ-ВЕСТ“ , Кьолн, Германия.

Развива многостранна преподавателска дейност в НБУ -София, гр.Роман и в гр. Мюнсхаузен-Люксембург.

В момента е художник на свободна практика.

Красимир Александров е дългогодишен музикант. Основава и ръководи оркестър в Габрово. В момента живее в град Смолян. Свири на саксофон и кларинет. Има и авторски пиеси.