Театърът на Плевен протече като продупчена кошница, писна ми културата да е деветдесет и девета дупка на кавала. Това каза Димитър Кабаков, директор на ДКТ "Иван Радоев“ след като плевенският театър протече вследствие на голямата буря тази вечер.

На видеото се вижда как целият под е мокър, капки текат от стените, а таваните са подгизнали във вода.

"Утре подаваме Проект в Община Плевен за недостигащите 10 милиона, които да затворят средствата за ремонта", заяви директорът на Плевенския театър.

Димитър Кабаков е родом от Пловдив. Завършва театрална режисура при проф. Здравко Митков в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“. След като няколко години ръководи театърa в Казанлък, от декември 2022 година е назначен с 4-годишен мандат за директор на ДКТ "Иван Радоев“ - Плевен.

Красивата старинна сграда на плевенския театър е строена с дарения по проект на австриеца Вечислав Гавърда и отваря врати през 1894 година. Драматично-куклен театър "Иван Радоев“ е един от най-старите професионални театри в България, основан през 1919 г. Едва няколко години след създаването му, пожар през 1925 г. го изпепелява до основи, но сградата бива реконструирана.

Ето какво се казва в пълния текст на Facebook поста на Кабаков:

Театърът на Плевен протече като продупчена кошница. От един редовен порой. Сцени, гримьорни, администрация и каквото се сетиш.


От 2015-та година аз съм третият директор, който се опитва да стигне до основен ремонт.

В същото време ми писна да ми обясняват как прекалено много работим, много пари изкарваме и какви са тези заплати, които взимат разни артистчета и други в Театъра.

Писна ми от измекярщината и от това нашият труд да не се брои за нищо.

И Културата да е деветдесет и девета дупка на кавала...

Утре подаваме Проект в Община Плевен за недостигащите 10 милиона, които да затворят средствата за ремонта. Да видим какво ще решат управляващите на града...

Евгения ТРИФОНОВА