Парк "Лаута" гъмжи от народ, видя Plovdiv24.bg. Този уикенд е поредното издание на традиционния годишен народен събор. Кебапчетата и кюфтетата са по 3 лева, поничките са по 6, 9 и 12 лева, бирата е 5 лева, шашлика - 10, пиле на чеверме - 25 лева, телешки суджук - 15 лева.

В съботния ден пловдивчани и гости на града са решили да се разходят и повеселят, като похапнат прясна скара и чуят българска народна музика. Всеки втори пие бира, а децата наблягат на сладоледа.

Интересът определено е голям и тази година, още повече че в момента времето е с организаторите на събитието. Дясната лента на бул. "Санкт Петербург" е превърната в паркинг, но и тя недостига, тъй като много от автомобилите паркират около целия парк и близките улици.

В деветото издание на събора участват над 4000 гайдари, певци и танцьори от цялата страна. До 19 май парк "Лаута" е истински рай за любителите на автентичните традиции, завладяващи мелодии и спиращи дъха танци.

В народните веселби са включени Николай Славеев, орк. "Млади тракийци", формация "Наздравица", ансамбъл "Тракия", ансамбъл "Родопа", "Големите гайди",  ПостАрт с танцова интерпретация на "Време разделно", множество ансамбли, танцови и певчески състави, детски градини, училища и много други.

Запазената марка на "Пловдивския събор" – дългоочакваните големи хоротеки на открито, отново са неразделна част от събитието и дават възможност на майсторите на народните танци да покажат уменията си.

И това не е всичко! Освен богатата програма на сцените, фестивалът предлага много други забавления – автентични майстори-ковачи демонстрират пред гостите тайните на ковашкия занаят, учители по народни инструменти предават опита си на желаещите да пробват тъпан, гайда, кавал или гъдулка. Хайдушки кътове с демонстрации, огромна алея на занаятите, вкусни български ястия и фермерски продукти.

За децата има грънчарска работилница, въжен парк, битови детски центрове, и кошара с малки козички, при които могат да влязат.

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив е част от Културния календар на града за 2024 година.  

"Народният събор" се организира с подкрепата на администрацията на Район "Тракия", ОД на МВР - Пловдив, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", ОП "Чистота", ОП "Градини и паркове", ОП "Организация и контрол на транспорта", "Общинска охрана" и Доброволно формирование "Пловдив 112".