20 младежи от България, Турция и Северна Македония помагат на възрастните хора в Мадан по проекта "Внуци под наем“. Това каза за "Фокус“ Емилия Георгиева – председател на сдружение "Деца със специални потребности“ и мениджър на проекта. Тя посочи, че като младежка организация работят от 13 години на територията на община Мадан.

"През последните няколко години изключително важна тема за нас е социализацията и трудовата заетост на младежите със специални потребности. Това породи идеята да поканим здрави младежи, студенти по програма "Еразъм“ и да включим нашите безработни младежи със специални потребности да се грижат за възрастни хора в региона, които живеят в отдалечени населени места и са сами. По този начин,  с реализацията на една дейност, решаваме няколко проблема. От една страна изоставянето на възрастните, които са сами и на се социализирани, от друга страна социализацията на нашите младежи със специални потребности и от трета – правим междукултурен обмен чрез поканването на младежи от други страни“, обясни Георгиева.

Тя отбеляза, че проектът е много успешен и вече се финансира за четвърта поредна година. Миналата година дори са спечелили награда за най-добра доброволческа местна инициатива и са получили приза лично от омбудсмана на България. "Много сме горди от това, защото това е една индикация, че ние сме на прав път и правим нещо наистина социално значимо за хората“, посочи мениджърът на проекта.

Тази година за пореден път в Мадан са дошли младежи от Република Турция и Република Северна Македония, за да се включат в инициатива "Внуци под наем“ с голяма радост и ентусиазъм. "Те вече цял месец са на територията на община Мадан, шетат из малките населени места, където с помощта на кметовете и кметските наместници изследваме къде има възрастни хора, които живеят сами и имат нужна от подкрепа, помощ в градината, в домакинството. Извършваме малки ремонтни дейности в зависимост от компетенцията на младежите. Мислим, че правим много добри неща и отзвука в обществото се усеща“, допълни Георгиева.

По думите й, възрастните хора, на които помагат също са много доволни. "Има езикова бариера, защото младежите говорят основно на английски, но винаги в групата има и  българче, което превежда. Възрастните дори се учат да ползват социалните мрежи и си разменят контакти с младежите. Гледката е много трогателна“, добави Георгиева.

Тя посочи, че имат идея да развият и подобрят инициативата. Засега тя е мобилна грижа, тъй като ходят на място при хората. Плановете обаче са за в бъдеще да обособят място в Мадан до болницата, където да има и стационарна грижа за възрастни с необходимия медицински персонал. Така целогодишно ще може да се канят младежи доброволци, защото сега грижата е сезонна, уточни Георгиева.

Плановете са инициатива "Внуци под наем“ да се развие и инициаторите дори ще се опитат да направят така, че тя се разрасне и на национално ниво. Засега са установени контакти с други младежки организации от Казанлък, София и Варна. Те много са харесали инициативата и искат да я реализират през следващото лято в своите общини.  

Емилия Георгиева посочи, че освен "Внуци под наем“, сдружението от Мадан работи по програма "Еразъм“, имат младежки обмени, които в момента текат, има тренинги и обучения. "Въпреки че нашия град е малък, ние имаме история в младежката дейност и следим програмите, които могат да финансират всякакви възможни инициативи за младите хора. Това, че сме в малко градче не ни прави по-неангажирани към младежката дейност, а напротив. Обществото ни е малко и всяка дейност има голяма видимост и имаме пълна подкрепа от общината, от болницата и всички институции“,  каза още Георгиева.